English version of this page

Strømming og storfunn

Forrige uke var preget av kameraer, besøk og kule funn!

arkeolog, skipsomriss, utgravning, prat, jord

Per graver i søndre delen av skipet, mens Margrethe, Silje Torp og programleder Ole filmer dagsoppsummering av direktestrømmingen torsdag forrige uke. Bilde: Christian L. Rødsrud/KHM.

Forrige uke var Alltid viking-uke, et samarbeidsprosjekt mellom NRK og utgravningen, for å vise hvordan en arkeologisk utgravning kan være, minutt-for-minutt. Så da opplevde vi hvordan det var å jobbe foran kameraer fra start til slutt hver arbeidsdag. Det var annerledes og ganske rart i begynnelsen, men alt i alt gikk det veldig bra!

arkeolog, smil, plattform, utgravning, jord
Til tross for (eller kanskje på grunn av?) kameraene var det god stemning på feltet. Bilde: Christian L. Rødsrud/KHM.
Bildet kan inneholde: beredskapstjeneste, brannmann, brannvesenet, nødsituasjon, arbeidsmann.
Her blir Camilla intervjuet i P2 Nyhetsmorgen, mens hun graver. Bilde: Margrethe K. H. Havgar/KHM.

Mens de aller fleste av oss gravde, satt Margrethe sammen med NRK-journalist Christian Nicolai og svarte på spørsmål fra publikum. Vi ble helt satt ut av hvor engasjerte og nysgjerrige dere var! Så mange spennende og morsomme spørsmål skal man lete lenge etter.

pc, arkeolog, bord, journalist, prating
Christian Nicolai og Margrethe satt hver dag og svarte på spørsmål fra publikum. Innimellom satt Christian ved siden av. Bilde: Petter Larsson/NRK.
jord, filming, utgravning, plattform, arkeologi
Vi jobbet så normalt som mulig selv om det var foran kamera. Her diskuterer Magnus og Christian en struktur i den nordre delen av skipet. Bilde: Petter Larsson/NRK.

Hver dag endte med en oppsummeringssending med programleder Ole, prosjektleder Christian og formidlingsansvarlig Margrethe, og innimellom noen kule gjester. Både direktestrømmingene og dagsoppsummeringene fra hele uka ligger fremdeles på Alltid viking sine sider, så det er bare å ta en titt hvis du ikke fikk det med deg, eller har lyst til å se det på nytt.

mennesker, utgravning, posering, smil, rødt hår, blondt hår
På torsdag kom Silje Torp innom. Her står hun sammen med Margrethe og Christian ved det tildekte Gjellestadskipet. Bilde: Petter Larsson/NRK.
arkeologer, skuespiller, posering, smil, utgravning, jord, skipsomriss, plattform
På onsdag kom Gry Molvær Hivju og Kristofer Hivju på besøk. Her poserer de på den nordligste plattformen med hele teamet. Bilde: Petter Larsson/NRK.

 

jord, filming, utgravning, plattform, arkeologi
Hivjuene fikk prøvd seg på å grave under onsdagens oppsummeringssending. Bilde: Magnus Tangen/KHM.
jord, filming, utgravning, arkeologi, mikrofon
Margrethe forklarer Silje hvordan vi jobber, mens programleder Ole følger med. Bilde: Christian L. Rødsrud/KHM.

I løpet av uka fremkom også to ganske kule funn: en supertydelig, fin naglerekke sør i skipet, og dyrebein midt/nord i skipet. Naglerekken representerer området der bordgangene har vært festet i stevnen, og gir oss et godt inntrykk av hvordan skipet har vært bygget. Dyrebeina er relativt store og vi antar derfor at det er snakk om en hest eller okse, som sannsynligvis har blitt ofret for å være med i graven. Beina ligger også i området der vi tror gravkammeret har vært. De øverste delene av beina er sterkt nedbrutte, men de ser ut til å bli bedre bevart  dypere ned i jordmassene. Dette tyder på at ting virkelig kan være bedre bevart lenger ned i skipsgraven.

jord, bein, dyrebein, utgravning
Dyrebeina (de oransje formene) vi avdekket forrige uke, i nordre del av skipet. Bilde: Margrethe K. H. Havgar/KHM.
jord, utgravning, plastkopp, skipsnagler
Naglerekken vi avdekket i forrige uke, i søndre del av skipet. Bilde: Margrethe K. H. Havgar/KHM.

Tusen takk til NRK for en supergøy uke og tusen takk til alle dere som fulgte med på strømmingen! Husk at selv om den er over, kan dere fremdeles følge med på utgravningsprosessen her på nettsiden vår, samt på Facebookarrangementet vårt og Vikingskipshusets Instagramkonto.

Emneord: Gjellestad 2020 (norsk) Av Margrethe K. H. Havgar
Publisert 29. sep. 2020 11:19 - Sist endra 20. jan. 2021 13:53