English version of this page

To velstående kvinner

Da arkeologene gravde ut Osebergskipet i 1904, fant de levninger fra to kvinner. Den ene kan ha vært i 50-årsalderen da hun døde, den andre rundt 70-80 år. Men hvem av de to var hovedpersonen i graven?

skjelett
Osebergskjelettene.  © Kulturhistorisk museum, UiO/ Kirsten Helgeland.

Oseberghaugen med sine rike gravgaver tyder på at den ene eller begge kvinnene spilte en viktig politisk og kanskje også religiøs – rolle. Slekt og samfunn markerte kvinnenes betydning gjennom skipsgraven og landskapet. Er det mulig at en av de to kvinnene ble ofret for å følge den andre i graven?

Den yngste kvinnen

Begge kvinnene var om lag 153 cm høye. Tennene på den yngste var sunne og lite slitt, noe som tyder på at hun spiste god mat. Livet gjennom brukte hun tannpirker av metall for å holde tennene rene. Brudd på kragebeinet viser at kvinnen ble skadet noen uker før hun døde, men skjelettrestene forteller ikke hva hun døde av.

Den eldre kvinnen

Skjelettet til den eldste kvinnen tyder på at hun hadde vært alvorlig syk i barndommen. Som gammel led hun av benskjørhet, brudd i korsryggen, to sammenvokste halsvirvler og en kneskade, noe som trolig gjorde henne både lut og halt. Kvinnen hadde fremskredet kreft og må ha hatt store smerter sine siste år.

Publisert 27. jan. 2017 09:27 - Sist endret 6. mars 2017 10:30