English version of this page

Mat i middelalderen

Publisert 13. okt. 2021 19:17

Kulturhistorisk museum og Naturhistorisk museum samarbeider om undersøkelser av mat og medisinplanter på Hovedøya. Vi er er godt i gang. Her får du en stemningsrapport.

Publisert 5. okt. 2021 15:52

Drev munkene på Hovedøya et økologisk oppdrettsanlegg hvor fiskene ble fôret med resirkulert matavfall fra klosterets kjøkken? Finnes det rester av medisinplanter gjemt i munkenes utedo? Dette er spørsmål vi håper å få svar på når vi fra 11-15 oktober skal gjøre arkeologiske undersøkelser på Hovedøya i Oslo.

Bildet kan inneholde: kunst, maleri, vindu, maling, hus.
Publisert 30. aug. 2021 09:02

I år 1372 fikk Arnald og kona Magdalena overta tomten Spaken, som lå rett ved Bispegården i Oslo. Kongen gav de to tillatelse til å bygge en bakerovn og starte et bakeri, og dermed var de i gang som bakere i middelalderbyen. Hvordan vet vi dette? Jo, det står i et bevart brev som nå kalles nr. 73 i bind 10 av Diplomatarium Norvegicum. Nå har vi fått hjelp til å finne frem i mat-kildene.

Om Mat i middelalderen

Vi ser nærmere på hva slags mat man spiste i middelalderen og hvordan den ble dyrket og tilberedt. Vi vil vise frem resultater fra laboratoriet i forskningsprosjektet FOODIMPACT og spennende skatter fra samlingene våre som kan fortelle om middelalderens mangfoldige matkultur.