English version of this page

Mat i middelalderen

Publisert 9. jan. 2023 10:37

Middelalderens leger har blitt sammenlignet med dagens ernæringsfysiologer – og det er ingen dum assosiasjon. Legene fulgte den antikke medisinlæren, den såkalte humoralpatologien. «Humor» er det latinske ordet for væsker. Alt handlet om balanse i kroppsvæskene, og den oppnådde man først og fremst ved å spise riktig. Men hvordan visste man hva som var riktig mat og drikke?

Publisert 22. des. 2022 08:51

Middelalderkvadene forteller om julefester med sære drikkeskikker og ofring av griser før kristendommen kom til Norge. Under brageskålen skulle alle fortelle selskapet hvilken stordåd man planla å utføre i året som kom. Litt som et heftig nyttårsløfte? Et av kvadene handler om hva som skjedde da Hedin skulle drikke brageskålen.

Publisert 11. des. 2022 20:50

Allerede i antikken ble konger og adelsmenn drept med forgiftet mat. Men drapsmetoden nådde sitt høydepunkt som politisk virkemiddel i senmiddelalderen og renessansen. Særlig er de giftige intrigene rundt den norditalienske eliten i denne perioden godt kjent. Angivelig ble det til slutt så ille at ingen helt kunne tro at paver, kardinaler eller adelige hadde avgått ved en naturlig død.

Publisert 13. nov. 2022 21:16

Det er en gammel myte at folk ikke reiste i middelalderen. Vel var ferieturer uvanlig, men mye av samfunnets aktivitet krevde at mange forflyttet seg jevnlig over store og små avstander. Det dreide seg om soldater, pilegrimer, handelsmenn, bønder og fiskere, eller studenter.

Publisert 30. okt. 2022 16:06

Det har vært skrevet mye, også her i bloggen, om at øl var en viktig drikke til hverdag og fest i middelalderen. Da som nå. En velkjent passus fra Gulatingsloven brukes gjerne for å illustrere nettopp hvor viktig: Den som ikke brygget øl som foreskrevet kunne miste eiendommen sin til biskopen og kongen, og i verste i fall bli landsforvist.

Om Mat i middelalderen

Vi ser nærmere på hva slags mat man spiste i middelalderen og hvordan den ble dyrket og tilberedt. Vi vil vise frem resultater fra laboratoriet i forskningsprosjektet FOODIMPACT og spennende skatter fra samlingene våre som kan fortelle om middelalderens mangfoldige matkultur.