Gjør som på 1500-tallet: Ta en slurk og send glasset videre

Er det ikke hyggelig å dele et glass med noen? På 1500 og 1600-tallet gjorde man ofte det, helt bokstavelig. Man delte ett og samme glass. Du skulle ta en god slurk øl, og sende glasset videre til sidemannen. Glasset selv viste deg nøyaktig hvor mye du skulle drikke.

Bildet kan inneholde: servise, drikkevarer, bli syk, serveringsutstyr, væske.

Passglass fra Gamlebyen i Oslo (C35294/G32376). Foto: Kirsten Helgeland, KHM.

De høye, slanke passglassene var de mest populære drikkeglassene i Nord-Europa mellom 1550 og 1670-årene. Til sammen er det funnet tusenvis av glassbiter fra slike glass.

Glasset er ganske tynt og oftest gjennomskinnelig lyst grønt. Rundt kolben løper tynne glasstråder som er lagt i horisontale linjer med jevne mellomrom. Det er disse glasstrådene som har gitt glasset navnet sitt. De viser deg hvor mye du skal drikke. Når du får glasset i hendene skal du ta akkurat så mye at væskenivået synker til neste strek, før du gir det videre til sidemannen.

Det ble laget passglass både i Danmark, Sverige, Tyskland og Nederland. Det glasset du ser bilde av her ble funnet under utgravningen av en brønn i gamlebyen i Oslo.

I middelalderen var fargeløse og klare glass sett på som finere enn de grønne. For å nøytralisere grønnfargen og gi inntrykk av et klarere glass, tilsatte man derfor noen ganger manganoksid.

Motene skifter, også når det gjelder glass. Utover på 1600-tallet blir England og Tyskland Europas ledende glassprodusenter. Nye typer kritt og blyglass kommer på markedet. Nå er det ikke lenger populært med glasstråder og annen plastisk dekor som legges utenpå. I stedet utvikles ny dekor som graveres eller slipes inn i glasset.

 

Les mer:

Drikkeglass på Bryggen I Bergen 1300-1700: https://glass.h.uib.no/om/

Haggrén, Georg 1999. Skål! Glassskärvor från medeltiden. Glaskärl och deras ägere i det medeltida Nordeuropa. Aboa Vetus & Ars Nova. Turku. ISBN 951-97648-3-6

Haggrén, Georg, Whatley, Stuart og Dahlström, Hanna 2020: “Medieval and Early Modern Utility Glass in Denmark”,  Journal of Glass Studies , 2020, Vol. 62, s. 185-212 , Corning Museum of Glass

Av Marianne Vedeler
Publisert 4. sep. 2022 21:43 - Sist endra 29. sep. 2022 10:19

Om Mat i middelalderen

Vi ser nærmere på hva slags mat man spiste i middelalderen og hvordan den ble dyrket og tilberedt. Vi vil vise frem resultater fra laboratoriet i forskningsprosjektet FOODIMPACT og spennende skatter fra samlingene våre som kan fortelle om middelalderens mangfoldige matkultur.