Lesetips: Martin Wangsgaard Jürgensen om kjønnsoppdelte kirkerom

MWJs drøfting av syddører og norddører til kirkerommet gir interessante perspektiver på en vedtatt sannhet i middelalderens historie: Kirkerommet var delt i en kvinneside og mannsside. Nordsiden var forbeholdt kvinner og sørsiden menn. Kjønnsoppdelingen tok utgangspunkt i at menn og kvinner var vesensforskjellige enheter som skulle plasseres adskilt i den liturgiske streben etter perfekt orden.

Lom stavkirke fra sørsiden. Foto: Giles

MWJ redegjør for arkitektoniske, kunsthistoriske og teologiske kilder og drøfter disse opp mot hverandre. Med dette skaper han det beste grunnlaget jeg har kommet over på skandinaviske språk for å arbeide videre med kjønnsoppdelte kirkerom som idé og praksis i middelalderkirken. Et godt utgangspunkt for drøftinger av individuelle forestillinger og praksiser i møte med kirken, helgener og Gud.

Problemstillingen drøftes med bruk av kilder fra oldkirken til reformasjonen, og de som liker utførlig noteapparat vil glede seg over solid håndverk.

Herved anbefalt på det varmeste, og takk til Henriette som sendte meg artikkelen som fortsettelsen på en samtale vi startet ved EAA i Istanbul forrige uke.

Martin Wangsgaard Jürgensen, Syddør, norddør og det kønsopdelte kirkerum, Hikuin 36 (2009), s. 7-27.

Tags: kjønnsperspektiv, liturgi, kirkerom, frelse By Svein
Published Sep. 20, 2014 10:25 AM - Last modified Mar. 5, 2021 8:25 AM