English version of this page

Å spore, skape og gjenskape kulinarisk arv

Arrangeres av Forskningsprosjektene Matkultur i middelalderbyene (FOODIMPACT) og Kulinarisk arv som en ressurs i bygging av «Matnasjonen Norge 2030» (FoodLessons), finansiert av Norges forskningsråd.

Bildet kan inneholde: mat, servise, servise, drikkevarer, kopp.

Tilgangen til ressurser, kunnskap og knowhow så vel som sosiale strukturer er med på å forme verdens unike lokale matkulturer. Mat er både multisensorisk og immateriell. Forskere frembringer nå ny kunnskap om fortidens lokale matkulturer. Samtidig fokuserer matverdikjeden på kreativ bruk av fortidens matkultur, og tar matarven inn i fremtiden.
Selv om interessen for mathistorie har økt de siste årene, er dette fortsatt et lite studert, lite utnyttet og underkommunisert felt. Gjennom denne konferansen vil vi bidra til formidling av ny og verdifull kunnskap, men ikke minst oppfordre til spennende samarbeid og kunnskapsoverføring på tvers av fag. Vi vil skape et møtepunkt for moderne og historiske matstudier ved å samle forskere fra sosiologi, arkeologi, antropologi og historie samt representanter for verdikjeden innen matproduksjon.

Konferansen er fulltegnet

Program

 

Sted:  Tøyen Hovedgård, Salen: https://www.google.com/maps/place/T%C3%B8yen+hovedg%C3%A5rd/@59.9180129,10.7703996,15z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0xea175570b7922606!8m2!3d59.9180129!4d10.7703996

 

Monday September 5

8.30-9.15             Registration and coffee

9.15-9.45             Welcome by Annechen Bahr Bugge, Opening lecture by Marianne Vedeler

 

Session 1. The History of foodstuffs

9.45-10.10           Meriel McClatchie, S. Flavin, E. OCarroll, C.Taverner, F.Beglane: Food cultures in post-medieval Ireland: new findings from the FoodCult project

10.10-10.35        Jenny Berntsson: Culinary heritage by the Kukkola rapids. Local food culture from past to future

10.35-11.00        Margrete F. Simonsen: Pre-industrial Aquaculture and the taste of Fish

11.00-11.15        Coffee and fruit

11.15-11.40        Christian Rødsrud: Halibut fishing in the Viking period

11.40-12.05         Per Norseng: The use and production of salt in Norway c. 1200-1600 with focus on the preservation of fish

12.05-12.30        Silje Hårstad: The Daily Grind - Food Production and Consumption at a Medieval Farm in Lindesnes, Agder

12.30-13.30        Lunch

 

Session 2. History of meals and material culture 

13.30-13.55        Iver B. Naumann: The Diplomatic Meal

13.55-14.20        Einar Østmo: Food for everyday consumption and food for festive occasions in the Stone Age

14.20-14.45        Grethe Bjørkan Bukkemoen: Food and identity in times of transition. Changing culinary practices in Iron and early Viking Period Norway

14.45-15.10       Mathias Blobel: Remains of the Whey — Food and Society in a Medieval Western Norwegian Town Through the Lens of Pottery and Soapstone

15.10-15-35      Ragnhild Hutchison: "Take away-dinners" – changes in Christiania's eating habits from the late 18th to the early 19th century 

15.35-16.00        Matilda Marshall: Collective food storage – lessons from the mid 20th century

18.30     Cider demonstration and talk by Bernt Bucher-Johannessen, HANEN -Working for Norwegian Cider             

19.15     Conference dinner at Rådhusgata 7:  https://maps.app.goo.gl/SbrQvbDMAoijEWgy8

 

Tuesday September 6

Session 3. Food Innovation and Identity

8.30-8.55             Theano Moussouri, Georgios Alexopoulos and Diana Rahman: Co-creation and local community empowerment as drivers for promoting innovation and sustainability in food cultures

8.55-9.20             Bjørnstad: From grains to tastes.

9.20-9.45             Anneleen Kool, Irene Teixidor-Toneu & Karoline Kjesrud: Angelica archangelica, from Viking vegetable to Nordic delicacy - on safeguarding traditional knowledge in botanic gardens

9.45-10.10           Faste Gunnarsen Grodt: Shaping the local food capitol through 300 years

10.10-10.35        Annika Pihl: How the past shaped the potato into becoming a part of modern Estonian identity

10.35-10.50        Coffee and cake

10.50-11.15        Sara H. Jensen: An Acquired taste- Why use food in the museums? How to use food in the museums!

11.15-11.40        Sofie Scheen Jahnsen: The role of food and foodways in the pursuit of an inclusive, diverse and open museum

11.40-12.05        Kwiatkowski et al: Tradition and Innovation: The Opportunity for Growth of Artisan Food Producers

12.05-13.00        Lunch

13.00-30.30        Guiding in the herb garden, Anneleen Koohl

 

Session 4. Food Culture and Sustainability 

13.30-13.55        Hennie Fisher and Gerrie du Rand: Could South Africa’s historical food culture inform a sustainable future food system?

13.55-14.20        Lars Marius Garshol: Beer brewing: A crucial, but under-studied tradition. 

14.20-14.45        Marina Prusac Lindhagen: Roman Ways of Cultivating Legumes. A source of inspiration to sustainable private and local small-scale cultivation in present-day Scandinavia

14.45-15.10        Julia C. Carrillo Ocampo: The wild arctic char – from lake to plate. How can the wild arctic char, from lake to plate make visible the complexity of sustainable gastronomy?

15.10-15.30        Summing up and farewell

  Abstracts finnes her

 

Kontakt organisajonsgruppa:

Marianne Vedeler, Kulturhistorisk museum, Universitetet I Oslo:   marianne.vedeler@khm.uio.no

Annechen Bahr Bugge, OsloMet storbyuniversitetet – Forbruksforskningsinstituttet   SIFO: annech@oslomet.no

Inger Johanne Lyngø, OsloMet - storbyuniversitetet – Forbruksforskningsinstituttet   SIFO: ingerjohannelyng@me.com

Publisert 22. nov. 2021 15:11 - Sist endra 3. sep. 2022 22:51