Carl Bock

Portrett av Carl Bock med æresbevisningene han mottok, både som oppdagelsesreisende, naturforsker og utenrikstjenestemann.

Reisen til Borneo

Carl Bock ble født i 1849 i København, men vokste opp i Kristiansand. Han fikk sin skolegang der og i Danmark, før han som 19-åring bosatte seg i England. I 1875 begynte han å studere zoologi i London. Etter å ha gjort seg bemerket både for sine publikasjoner innen feltet og sin store entusiasme, reiste han i 1878 ut på en ekspedisjon til Sumatra med finansiell støtte fra en engelsk marki. Så satte han satte kursen mot Borneo, som på den tiden var lite utforsket. Her ble han i fem måneder og studerte befolkningen og de politiske forhold. Han sendte naturhistoriske og etnografiske samlinger fra begge reisemålene tilbake til England, og publiserte sine opplevelser i boken The Head-Hunters of Borneo i 1881.

Gjennom Siam med kongens anbefaling

Carl Bock lyktes med sine reiser, og oppnådde et ry som oppdagelsesreisende og eventyrer som gjorde ham i stand til å planlegge en ny ekspedisjon.  Denne gangen reiste han til Siam, i dag Thailand. Her bodde han noen måneder i Bangkok, og ble blant annet kjent med Kong Chulalongkorn (r. 1868-1910). Med støtte og anbefalingsbrev fra den populære regenten, la han i 1881 ut på en ferd gjennom Siam, helt opp til de nordlige regioner, dagens Laos. Etter syv måneder var reisen over, og Bock beskrev den i boken Temples and Elephants, som ble gitt ut i 1884. Denne boken er pensum i dag i det thailandske skolevesen. Som reiseskildring er den interessant fordi man får et innblikk i datidens Thailand, men en moderne leser vil reagere på de nedlatende og fordomsfulle beskrivelsene Bock kan by på, og hans til tider uetiske metoder for innsamling av gjenstander.

Reiseskildringen fra Siam, Temples and Elephants, ble utgitt på mange språk. Her er forsiden av den norske versjonen, som ble publisert med mange praktillustrasjoner.

Fra 1886 ble Bock først visekonsul, så generalkonsul i Shanghai, frem til 1899. Deretter var han konsul først i Antwerpen og så i Lisboa, før han bosatte seg i Brussel i 1903, hvor han døde i 1932.

Innsamling til museer

På reisene sine samlet Carl Bock gjenstander som han senere solgte til British Museum og Victoria & Albert museum i London, og Ethnografisk museum i Kristiania, altså Kulturhistorisk museum. I alt 96 gjenstander ble kjøpt inn av Ethnografisk museum i 1883, fra Siam, Laos, Sumatra og Borneo. Samlingen er variert, og består av enkeltgjenstander som sølvarmbånd, mynter, kniver, draktdeler, piper, malerier og keramikk. De viktigste gjenstandene i Carl Bocks samling i Kulturhistorisk museum er en gruppe Buddha-figurer i bronse.

Av Anne Håbu
Publisert 22. jan. 2015 12:55 - Sist endret 23. aug. 2016 14:18