Løsfunn fra Årneberg gård

Flotte funn fra jernalder og middelalder.

Fingerring av gull. Vekt: 3,4 gram. Foto: Ellen C. Holte, KHM/UiO.

Fingerring av gull (C57589/1)

Denne flotte fingerringen av gull ble funnet med metallsøker i dyrket mark i nærheten av Årneberg gård i Råde kommune i Østfold.

Fingerringen er glatt med pålagt filigranmønster. Som man kan se av bildet er ringen presset nesten flat, noe som gjør det vanskelig å beregne ringens diameter.

 

 

Gjenstanden er 4,4 cm lang og 0,9 cm bred. "Tennenes" lengde varierer fra 0,4 cm til 1,1 cm. Vekt: 5,4 gram. Foto: Ellen C. Holte, KHM/UiO. 

Kam av jern (C57589/4)

I nærheten ble det også funnet en gjenstand av jern/kobberlegering som er formet som en kam hvor ryggen er buet. 10 "tenner" er bevart. Tennene er ganske korte, noe som kan tyde på at gjenstanden kanskje ikke er en kam, men heller en form for hårspenne?

 

 

 

 

Gjenstanden er 2,2 cm lang, 2,1 cm bred 0,5 cm tykk. Hullets diameter er 0,3 cm. Vekt: 9,6 gram. Foto: Ellen C. Holte, KHM/UiO.

Amulett av bly (C57589/2)

I tillegg ble det funnet en økselignende amulett av bly som ser ut til å være en torshammer.

Torshammeren var et utbredt smykkemotiv i vikingtiden. I følge norrøn mytologi var Mjølner tordenguden Tors hammer. Fremdeles er Tors hammer et populært smykkemotiv og symbol.

Som man kan se av bildet har gjenstanden et rett skaft og et rektangulært hammerhode som står vinkelrett på skaftet. Hammerhodet strekker seg kun på den ene siden av skaftet, mens den andre siden av skaftet viser tegn på at en bit er brukket av. Skaftet har et lite gjennomgående hull i toppen, noe som indikerer at gjenstanden ble brukt som et smykke.

 

Spenne av jern. Bredde 2,1 cm og høyde 2 cm. Vekt: 7,6 gram. Foto: Elen C. Holte, KHM/UiO.

Spenne av jern (C57589/3)

Det ble også funnet et fragmentet av jern/bronse. Gjenstanden, som synes å være en knapp til en skålspenne, er formet som et hode i profil med hals hvor halsen ender i en fot.

Funnstedet inneholder mye jern med egenvekt omtrent som pimpstein. Samtlige gjenstander ble funnet med metallsøker i dyrket mark i nærheten av Årneberg gård i april 2010.

 

Av Camilla Haugan og Brit Solli
Publisert 10. jan. 2013 14:40 - Sist endret 5. sep. 2020 02:15