Løsfunn fra Norderhov prestegaard

En vinterdag i 2009 ble det gjort et spektakulært myntfunn av en romersk sølvmynt i nærheten av Norderhov kirke i Ringerike kommune i Buskerud. Mynten er preget under keiser Marcus Aurelius i år 169 e.Kr..

Vekt: 3,036 gram. Foto: Ellen C. Holte, KHM/UiO.

Romersk denar (C57535/1)

Marcus Aurelius (121-180 e.Kr.) var romersk keiser fra 161 til 180 e.Kr. Etter Lucuis Verus død i 169, regjerte han alene i åtte år.

Under Marcus Aurelius hersket en periode med stor uro. Det romerske rikets grenser ved Donau og Rhinen ble truet av germanske stammer samtidig som det brøt ut krig med partherne. Han utkjempet også markomannerkrigene med stort hell.

Han fant likevel tid til å skrive et omfattende filosofisk verk kalt "Selvbetraktninger", og han regnes som en betydelig forfatter innen stoisismen. Fra 177-180 regjerte han sammen med sin sønn Commodus. Commodus ble utpekt til etterfølger av tronen av sin far og brøt dermed tradisjonen med adoptivkeisere.

Som man kan se av bildet viser myntens advers en byste med keiseren avbildet med laurbærkrans på hodet, og med ansiktet vendt mot høyre. Mynten bærer omskriften M ANTONINVS AVG [TR P XXIII]. Mynten er korrodert og overflaten er skadet.

Bøylespenne fra folkevandringstid (C57535/2)

Spennen er 4,3 cm lang, bøylen er 0,7 cm bred og hodeplaten er 1,6 cm bred. Vekt: 7,8 gram. Foto: Ellen C. Holte, KHM/UiO.

I tillegg til den flotte sølvmynten ble det også funnet en liten bøyleformet spenne fra folkevandringstid (ca. 400-575/600 e.Kr.). Spennen, som er av kobberlegering, har en tilnærmet spadeformet hodeplate og kan ha vært likearmet som R.246, men mangler fotplaten. Bøylen har skråstilte linjer som dekor ytterst på begge sider mot endeplatene, og er svakt utvidet på midten.

Rester etter nålefeste finnes på platens bakside. Det er ikke så lett å se det på bildet, men ytterst mot enden der platen mangler er bøylen gjennomhullet. Hullet er midtstilt i forhold til bøylens bredde, noe som tyder på at dette ble gjort med hensikt.

Gjenstandene ble funnet med metallsøker i dyrket mark i nærheten av Norderhov kirke i november 2009.

   
 

 

Av Camilla Haugan og Ingunn Røstad
Publisert 10. jan. 2013 14:35 - Sist endret 5. sep. 2020 02:46