Norsk selvstendighet i museets arkiv

I dag blir Antiquitets Commissionens stiftelsesbrev av 1811 tatt opp som en del av Norges dokumentarv for 2016. Kulturhistorisk museum mottar diplomet for oppføringen av arkivdokument som en del av Norges dokumentarv. Tildelingen skjer under en seremoni på Sentralen i Oslo sentrum.

Brevets framside der både avsender og mottaker er notert. Seglet tilhører Det kongelige selskab for Norges vel. Foto: Kulturhistorisk museum, UiO / Kirsten Jensen Helgeland

Dokumentet som i dag offisielt blir tatt opp i den norske delen av UNESCOs Memory of the World-register, er Antikvitetskommisjonens stiftelsesbrev fra 1811, hvor Det Kongeliste selskab for Norges Vel gir sitt mandat til den kommisjonen de har satt ned for å sikre norske oldsaker fra å bli sendt ut av Norge til København, den daværende Dansk-Norske hovedstad.

Side to av antikvitetskommisjonens stiftingsbrev. Foto: Kulturhistorisk museum, UiO / Kirsten Jensen Helgeland

I tillegg lister brevet opp de prominente medlemmene av Antikvitetskommisjonen og signeres av styret i Selskapet for Norges Vel. Dokumentet var et viktig ledd i den norske selvstendighetskampen på 1800-tallet og du kan lese mer om Antikvitetskommisjonens stiftelsesbrev av 1811 på museets egen arkivblogg. Fra tidligere har Kulturhistorisk museum en oppføring i Norges dokumentarv - Gabriel Gustafsons og Haakon Sheteligs dagbøker og skissebøker fra utgravningen av Osebergfunnet 1904-1906.

 

Den første siden av antikvitetskommisjonens stiftingsbrev. Foto: Kulturhistorisk museum, UiO / Kirsten Jensen Helgeland
Publisert 9. des. 2016 08:38 - Sist endret 31. jan. 2019 13:39