Ny bok: Krig og fred på Sri Lanka

Professor i sosialantropologi Øivind Fuglerud, kommer med ny bok om fredsprosessen på Sri Lanka fra 2000 til 2009.

bokomslag
Foto: Universitetsforlaget.

Denne boken setter søkelys på et spørsmål norske diplomater var dypt involvert i over lang tid. I perioden 2000-2009 var fredsprosessen på Sri Lanka en av Norges viktigste utenrikspolitiske satsinger.

Norge var så sterkt involvert at Erik Solheim sa at dette var «det viktigste norske engasjementet siden vikingetiden». Hensikten med boken er, med det norske engasjementet som bakgrunn, å se nærmere på hvilke konsekvenser den feilslåtte prosessen har hatt og fortsatt har på ulike områder.

Tilfellet Sri Lanka illustrerer mange utfordringer ved små staters situasjon i en globalisert verden: det å bygge nasjonal identitet på et politisk system konstruert av kolonimakter, bekjempelse av ekstremisme med vestlige observatørers årvåkne blikk på seg, utvandrede grupper som bygger internasjonale allianser mot opprinnelseslandets myndigheter, en rivning mellom gamle og nye maktsentra i henholdsvis vest og øst.

Øivind Fuglerud.

Dessuten har Sri Lanka gjennom sin plassering i det Indiske hav alltid vært av strategisk interesse for stormakter - i dag utgjør disse interessene et svært alvorlig dilemma for landets vei videre.

Fuglerud er professor ved Seksjon for etnografi, numismatikk, klassisk arkeologi og universitetsvitenskap. Regionalt er hans forskningsinteresser i stor grad knyttet til Sør-Asia, med særlig fokus på Sri Lanka. Ved Kulturhistorisk museum er han samlingsansvarlig for museets etnografiske samling fra Pakistan, India, Bangladesh og Sri Lanka.

Bli med på gratis lanseringsseminar på Litteraturhuset!

Podcast: Hør Øivind Fuglerud fortelle om hvorfor terroren rammet akkurat Sri Lanka.

Publisert 27. mai 2019 10:08 - Sist endret 29. mai 2019 10:48