Publisert
15. aug. 2021 15:18
Nå er det tilbake til arbeidsklær og hverdagsmat. Uttrykket Striskjorte og havrelefse er en velkjent betegnelse på akkurat dette. Den grove havrelefsa har lange tradisjoner i Norge. Likevel finnes det få nedskrevne gamle oppskrifter på den. Antakelig er det fordi den i mange tilfeller bare har bestått av havremel, vann og litt salt.
Publisert
1. aug. 2021 20:46
Salvie er en plante som har lange tradisjoner som både legende urt og som matplante. I middelalderens kjøkken var dette ofte to sider av samme sak.
Publisert
18. juli 2021 07:59
Når vi går i butikken for å kjøpe fisk er det ofte de samme, relativt få artene vi får tilbud om å kjøpe. De som fisker selv vet at det finnes et hav av ulike fiskemiddager der ute. En fisk som du sjelden får kjøpt i butikken er Niøye.
Publisert
5. juli 2021 20:44
I 1348 solgte en viss Olafuer Gravlax fiskerettighetene sine, ifølge et bevart diplom. Det karakteristiske navnet tyder på at denne karen antakelig drev med produksjon av gravlaks, en gammel og fremdeles høyt elsket rett.
Publisert
24. juni 2021 12:53
En svært sjenerøs pengegave fra Eilif Holtes allmennyttige fond sikrer Vikingtidsmuseets ambisjoner om å skape publikumsopplevelser i verdensklasse.
Publisert
21. juni 2021 08:47
Da kristendommen gradvis fikk mer gjennomslagskraft i Norge innførte kirken et forbud mot å spise hestekjøtt.
Publisert
9. juni 2021 10:56
Malerikonservatorene våre, Kaja Kollandsrud og Linn Solheim skal tørke støv og gjøre Middelaldersalen klar til åpning, etter 6 måneder med koronastengt museum.
Publisert
7. juni 2021 08:39
Røyking av kjøtt og fisk er en gammel konserveringsmetode. I tillegg til å gi maten en helt særegen smak bidrar røyken til at matens holdbarhet forlenges. Røkelaks har lange tradisjoner i Norden.
Publisert
25. mai 2021 14:00
Vikingskipshuset og Historisk museum åpner igjen for publikum 1. juni kl. 10.00.
Publisert
25. mai 2021 09:21
I middelalderens klostre var kostholdet strengt regulert og reglene nedskrevet. Derfor vet vi en del om hva som ifølge regelen skulle serveres til munker og nonner. Brød må ha vært en viktig del av kostholdet på alle årets dager, også i fastetiden.
Publisert
10. mai 2021 14:08
I årene 1392 til 1394 satt en rik og skrivekyndig borger i Paris og skrev en fyldig instruksjonsbok til sin unge og uerfarne kone. Hun var bare 15 (!) år, selv var han antakelig rundt de 60, og han syntes hun hadde mye å lære før hun kunne bli en dyktig husmor slik han ville ha henne.
Publisert
28. apr. 2021 12:53
Barn og unge kan glede seg til Vikingtidsmuseet åpner på Bygdøy. Sparebankstiftelsen DNB bidrar med over 20 millioner kroner for å realisere prosjektet «Den store vikingreisen».
Publisert
20. apr. 2021 16:29
Melkeprodukter har vært en viktig del av kostholdet i middelalderen. I tillegg til kumelk har man antakelig også utnyttet melk fra sauer og geiter. Fersk melk hadde man først og fremst tilgjengelig i sommerhalvåret, i de periodene hvor dyrene diet kalver, lam og kje. Det var derfor viktig å konservere melken best mulig for å kunne nyte melkeproduktene utover året.
Publisert
6. apr. 2021 09:25
I år 1302 kom det en ny lov om brødpriser. En av de brødtypene som nevnes i den nye loven kalles rug fragge. Vi vet ikke sikkert hva slags brød fragge har vært, men en mulighet er at dette dreier seg om kavringer eller skonrokker laget av rugmel.
Publisert
17. mars 2021 16:03
De levde et liv i stillhet og forsakelse. Likevel var Cisterciensermunkene på Hovedøya dypt involvert i flere storpolitiske konflikter.
Publisert
8. mars 2021 11:23
Takk til alle som deltok på webinar om kjøkkenredskaper den 3 mars. På webinaret var det av tekniske årsaker ikke mulig å svare på spørsmål direkte, men vi tar det igjen nå.
Publisert
22. feb. 2021 15:01
Matkultur var enda viktigere i Høymiddelalderen (ca. 1150-1350) enn i dag. Hva man spiste, når og hvor mye, var strengt regulert av det universelle felleskapet som den katolske kirken utgjorde.
Publisert
11. feb. 2021 11:40
Hvis du måtte klare deg med bare det aller mest nødvendige, hvilke kjøkkenredskaper ville du valgt?
Publisert
5. feb. 2021 14:15
6. februar er samefolkets dag og feires til minne om det første samiske landsmøtet i 1917 med deltakere både fra Sverige og Norge. Samene er Europas nordligste urfolk, og Samisk kultur og språk er en viktig del av mangfoldet i landet vårt.
Publisert
3. feb. 2021 14:32
Det nye museet på Bygdøy skal hete Vikingtidsmuseet. De tre vikingskipene i logoen hedrer hovedattraksjonene i den enestående kulturhistoriske samlingen.
Publisert
27. jan. 2021 14:25
En eldgammel kokebok avslører hva Bagdads hersker serverte når han fikk kristne gjester på besøk.
Publisert
20. jan. 2021 09:59
I middelalderen ble mat også betraktet som medisin. Og alle matvarer ble tillagt egenskaper som varme, kalde, tørre og fuktige. For å holde seg frisk var det viktig å opprettholde balansen mellom kroppens væsker, og dette kunne matens egenskaper bidra til. I den oppskriften du får her, vil de to hovedingrediensene laks og salvie kunne oppveie hverandre. Hva blir resultatet, tro? Ingen endring i humøret?
Publisert
5. jan. 2021 10:07
Vi koser oss med vin som aldri før, hentet fra nær sagt alle verdens hjørner. Men de gamle klassiske vindistriktene i Frankrike og Tyskland kaller fremdeles på en følelse av eksklusivitet og luksus for mange. Visste du at folk i Norge drakk vin fra områdene ved Rhinen og fra Bordeaux allerede i middelalderen? Men da snakker vi om en ganske annen type vin enn den du antakelig ser for deg nå.
Publisert
21. des. 2020 10:10
Middelalderens Oslo ble gradvis del av et internasjonalt handelsnettverk. Skriftlige kilder indikerer at eksport av torsk spilte en viktig rolle i handelen. Men fiskebein utgjør en relativt liten del av dyrebeina som er funnet under utgravninger i byen. Førte den økende fiskeeksporten til at Oslos innbyggere fikk dårligere tilgang på fisk? Eller var arktisk torsk hele tiden tilgjengelig I Oslo? Alex Hirons analyserer nå stabile isotope av karbon, nitrogen, hydrogen og svovel i torskebein fra Oslogate 6. Nå vil vi forsøke å finne ut mer om hvor Oslo fikk fisken fra.
Publisert
18. des. 2020 11:51
I 100 år lå samlingen etter eventyrer Ocar Mamen og støvet ned i en garasje på Kolbotn. Kulturhistorisk museum mottok samlingen i gave av Mamens barnebarn i 2017, og har nå gleden av å vise dere denne julefortellingen fra et liv i Mongolia for et århundre siden.