Film om mumifisering i Egypt

Transkripsjon

Hei. Og velkommen til Historisk museum.

Her har vi mange ting fra antikken og Det gamle Egypt. Jeg heter Weronika og studerer arkeologi. Og jeg heter Malin og er lærer i kunst og håndverk. I dag skal vi ta en nærmere titt på en mumiekiste. Etterpå skal jeg vise dere noe fint dere kan lage fra Egypt

Her ligger en mumiekiste og venter. Håper dere kan komme til museet og se den på ordentlig. Vi tror at denne kista ble laget til ei jente som døde alt for ung. Ankhsenmut het hun. En egyptekspert – eller egyptolog som det heter – har funnet ut at hun bare var åtte eller ni år gammel da hun døde.

Her er hun avbildet på kista mens hun tømmer et offer til gudene. Egypterne trodde at kroppen måtte være hel etter døden, for da fikk sjelene det godt i dødsriket. Derfor mumifiserte de de døde.

Hele prosessen tok 70 dager.

Mesteren for mumifiseringen var guden Anubis.

Først ble kroppen vasket med hellig vann fra Nilen.

Så ble indre organer tørket og lagt i egne krukker.

Hele kroppen ble lagt i salt i 40 dager for at den skulle tørke.

Så ble den surret inn i mye lintøy og lagt i en eller flere kister eller sarkofager.

Da var mumien bedre beskyttet på den farlige reisen gjennom dødsriket på vei til Osiris, kongen i dødsriket.

Nå skal vi lage en minisarkofag. Det du trenger er litt avstivet papir. Jjeg vil anbefale å starte med et ensfarget. Da er det er lettere å se hvor brettene kommer.

Start med to kvadrat. (Aleksander: dette første blir ikke sagt, men putt det inn likevel) Sørg for at det ene er mindre enn det andre.

Da starter vi med å brette opp det ene hjørnet til den andre siden.

Gjør det så grundig som mulig. Og så skal du gjøre det samme med de motsatte sidene.

Da får du et kryss.

Så starter vi med det ene hjørnet igjen som peker mot deg. Og bretter den opp til den midterste linjen. En gang til.

Og her er et viktig tips: Sørg for at de midterste linjene går over i hverandre. Slik at vi ikke får noen skjevheter.

Når vi åpner nå har vi tre linjer. Så tar vi spissen igjen og bretter den til den nærmeste linjen. Og så tar vi denne linjen inn til den midterste linjen. Og da er det akkurat det samme på den andre siden igjen.

Nå har vi kommet så langt at vi kan ta inn sideflappene. Få de helt inn i hjørnet. Så tar vi denne siden og bretter slik at vi dekker over spissen. En gang til.

Når vi åpner den nå, tar vi langsiden mot midten. Og enda en gang, samme på andre siden.

Så teller vi 1-2-3 linjer. Brett den tredje linjen så den blir mer tydelig. Det vil gjøre den vanskeligste biten mye tydeligere.

Så tar vi opp sidene – dette blir sidene i sarkofagen. Det hjørnet her skal inn til linje nummer to. Så følger vi med på utsiden. Da blir den riktig.

Det gjør vi med alle de andre hjørnene også. Inn til linje nummer to. Passe på at hjørnene blir riktig. Og så legger vi bare flappen over.

Da har vi laget bunnen. Da er det bare å bruke samme fremgangsmåte til lokket. Det kommer til å passe perfekt, for den gjorde vi litt større enn bunnen.

Du kan dekorere sarkofagen med egyptiske symboler og skrive navnet ditt med hieroglyfer.

Her ser dere mitt navn.

Tegneserien, hieroglyfalfabetet, og flere oppgaver finner du i aktivitetsheftet vårt. Det kan du finne på nettsidene våre. Vi kan også sende et eksemplar til skolen.

Mest av alt håper vi at dere kommer på besøk til museet og får sett hele utstillingen vår på nært hold. Det er gratis for alle skoleklasser. Bare ta kontakt gjennom våre bookingsider.

Ha det!

Publisert 9. juni 2020 09:20 - Sist endra 9. juni 2020 09:20