Bli med til steinalderen

Visste du at menneskene vandret inn i Oslofjorden i flere bølger etter istiden? Og at noen hadde med seg flint til redskapene sine, mens andre tok i bruk stein de fant her i landet?

Transkripsjon

Hei! Og velkommen til Historisk museum. 

Her på museet samler vi på ting som mennesker har laget gjennom hele historien. Jeg heter Weronika og studerer arkeologi.

Og jeg heter Malin og er lærer i kunst og håndverk. Egentlig har vi laget en flott utstilling om antikken og Det gamle Egypt. Men siden museene er stengte, vil gi dere en smakebit her. Dagens tema er farger som ble brukt for to til tre tusen år siden.

I dag ser skulpturer fra antikken hvite ut, som marmor, eller kanskje grønnaktige, som gammel kobber. Men i antikken kunne de være malt i vakre farger.

Se på denne bysten av en kvinne. Den er funnet i Palmyra. Det er en by med flotte ruiner fra romertiden som ligger i dagens Syria. 

Legger du merke til de flotte klærne og smykkene? Hun skal nok forestille en rik kvinne. 
Egentlig er bysten en gravstein som skulle lukke igjen åpningen hvor kvinnen var begravet.
Ekspertene har funnet ut at mange slike skulpturer egentlig var malt. Det syntes mange var enda vakrere og mer imponerende. Men på grunn av klima og slitasje i snart to tusen år, må vi lete med mikroskop for å finne rester av farger. 

Se her på dette kortet hvor danske forskere har laget en kopi av en annen skulptur fra Syria og malt den slik de tror den kan ha sett ut. 

Her har jeg malt et forslag til hvordan hun kunne ha sett ut. 

I antikken laget de fargepigmenter av steiner, planter, dyr og metaller. I jorda finner vi noe som heter oker. Den er veldig fin til å lage gul, rød eller bruntoner av. 

I Romerriket ble egyptisk blå en veldig populær farge. Den var laget av sand, kobber og natron. Men den aller fineste blåfargen kom fra Afghanistan og var laget av Lapis Lazuli. Den ble også brukt til å dekorere dødsmasken til Tutankhamon. 

Purpur kunne lages av en snegle som lever i Middelhavet. Fargen var så flott at det bare var mektige romere som fikk bruke den på kappene eller togaene sine.

Det tok lang tid å fremstille fargene fra naturen og de kunne være veldig kostbare. Noen metoder og farger fra antikken var til og med veldig giftige. I dag lager vi de fleste fargene i kjemiske laboratorier. Men de fargene er gjerne mer fargesterke enn naturfargene. 

Kanskje dere vil farge deres egen versjon av kvinnen fra Palmyra? Da vil jeg anbefale å bruke enten vannmaling eller akryl. Hvis dere bruker akryl, er det lurt å tilsette litt vann så den er den lettere å jobbe med. Men tilsetter du mye, blir den nesten som vannmaling. 
Bruk gjerne noen av de fargene som ble brukt i antikken som inspirasjon.

Vi har fått laget noen små kopier, magneter, av to kvinner fra utstillingen. Her ser dere et utvalg som jeg har malt. Og her har jeg bare brukt fantasien. Når dere skal male deres egen, vil jeg anbefale å bruke en farge til klærne og smykkene først. Lar det tørke, og så maler du smykkene igjen. 

Hvis du har lyst til å male selv, så sender vi gjerne et klassesett til de fem første klassene som tar kontakt. 

I dette heftet kan dere lese mer om antikken og Det gamle Egypt. Du kan også løse noen oppgaver eller fargelegge bildet av kvinnen fra Palmyra. Heftet kan du finne på nettsidene våre. 

Lykke til og velkommen til Historisk museum når det måtte passe.

Ha det!

Om videoen

I utstillingen Kollaps undersøker vi hvordan menneskene tilpasset forandringer i klima og landskap etter at isen trakk seg tilbake fra Oslofjorden. I filmen lar museumspedagog Kathy Elliott oss også møte kvinnen som ble gravlagt på Sørlandet for 8 000 år siden. Filmen passer som en introduksjon til steinalderen for elever i både grunnskolen og videregående skole, eller som forberedelse til et besøk i Historisk museum.

Fotomateriale

Kulturhistorisk museum, Arkikon, Nicolai Prebensen N24/7, Wikimedia, Alexander Henriksen.

Produksjon

Trippel-M levende bilder og Kulturhistorisk museum.

Publisert 4. juni 2020 07:57 - Sist endra 5. feb. 2021 08:07