Hvorfor lå vikingskipene i jorda?

Transkripsjon

Hei! Velkommen til Vikingskipshuset. Jeg heter Ellen Marie og er arkeolog og jobber med disse fantastisk flotte skipene. Nå står vi foran verdens mest berømte vikingskip. Det heter Osebergskipet og er over 1200 år gammelt. Vikingene likte at tingene deres var skikkelig fine og det ser på Osebergskipet. Det har flotte utskjæringer overalt, og hode på skipet foran ender i et dragehode og er virkelig flott.

Skipet endte etter at det hadde vært brukt, som gravskip. Det vil si at den aller siste reisen som det skipet la ut på, var en spesiell reise til dødsriket.

Hva var egentlig dødsriket?

Vikingene trodde på veldig mye forskjellig om hva som skjedde med dem når de døde. Felles var at de i hvert fall skulle reise et sted, og så skulle de leve videre i dødsriket nesten som om de var levende.

Osebergskipet var eid av en veldig rik og mektig dame, og hun døde. Så bestemte slekta hennes seg for at hun skulle få verdens flotteste begravelse i hennes eget skip. Så de trakk den store båten opp på land, og så lagde de et lite hus bak i båten, og der la de den døde damen. Men det var ikke bare en dame, det var to. Så hun fikk følge av en dame til. Det var to damer som ble begravd i den båten her. Hele båten, damene og det lille huset ble dekket av en kjempestor haug. Der lå damene, og vikingene trodde at de hadde reist til dødsriket. Men så ble de jo liggende i haugen så arkeologene kunne finne dem senere og det er derfor vi har funnet dem.

Hva var det man egentlig fikk med seg når man kom til dødsriket?

De måtte ha med seg alt det de trengte i dødsriket for å leve videre: De ble lagt på en seng som var myk og fin med dyner og puter. Rundt senga sto de tingen som de var mest glad i og som var flottest. Det var noen små skåler med mat. Og så var det en veldig flott bøtte der som noen hadde stjålet med seg fra Irland, og som de to damen fikk med seg i grava.

Utenfor det lille gravkammeret deres var det sleder og vogner og ting som var brukt på bondegården. Og så var det en del dyr som slekta drepte og la i skipet. Det var 15 hester, 6 hunder og 2 okser, ganske mye!

Hvorfor ville ikke familien beholde tingen for seg selv?

Jeg tror at det var mange i den familien som hadde lyst til å beholde tingen og bli rike, men det var ikke mulig, de kunne ikke gjøre det for de to damene trengte å ha med seg så mange ting til dødsriket. Og så var det veldig viktig for familien å vise alle de andre familien hvor rike de var som kunne lage en så stor begravelse. «Se på oss, se hvor rike og mektige vi er.» Og så var det en viktig grunn til, og det var at gudene skulle være fornøyd.

Hva er det vi ikke vet om vikingene

Det er masse vi ikke vet om vikingene, og det er veldig mye jeg lurer på. For eksempel skulle vi gjerne vite mer om hva vikingene egentlig spiste, og kanskje hva som var yndlingsmaten deres. Og så skulle jeg gjerne likt å vite mer om hva de trodde på og hva de tenkte skjedde med dem etter de døde. Og så er det en ting vi virkelig vet lite om, og det er: Hvordan var det å være barn i vikingtiden?

 

Publisert 9. juni 2020 09:24 - Sist endra 3. juli 2020 09:00