Hvorfor reiste vikingene?

Transkripsjon

Hei! Velkommen til Vikingskipshuset. Jeg heter Ellen og jeg står foran Gokstadskipet som er stilt ut her i museet. Med sånne skip kunne vikingene reise nesten hvor de ville. De reiste vestover, helt til Canada og Newfoundland. De reiste langs Europa og inn i Middelhavet, ned elvene i Russland og Ukraina. Og de kom helt til Bagdad.

Hvorfor reiste de egentlig?

Noen ganger ville de ut for å skaffe seg varer og handle. Andre ganger ville de finne nytt land og bosette seg. Da tok de med seg familie og dyr som da de de reiste til Island. Noen ganger reiste de på kortere turer for å besøke familie og venner. Kanskje de skulle i bryllup i England? En viktig grunn til at vikingene reiste, var at de rett og slett var nysgjerrige. Noen ville se mer av verden enn bondegården hjemme.

Var vikingene snille eller slemme?

Noen ganger var vikingene forferdelig grusomme. De plyndret, brente landsbyer og drepte folk. Andre ganger var de på handelstur, handlet snakket med folk og fikk venner. Kanskje de til og med ble kjærester med noen.

Fikk barn lov til å være med på vikingreisene?

Ja, både jenter og gutter var med på vikingreiser. Det var viktig at barna var med, for de skulle lære oppgavene som de voksne gjorde. Så kunne de dem når de ble større. De ble satt til å øse vann ut av båten, som var tungt og kjedelig. Og de ble satt til å lære å seile og navigere, som var vanskelig. Da var det lurt å starte tidlig.

Hvordan kom de seg dit de ville?

Når det ikke var bra vind, rodde de. Da satt en ved hver åre og rodde. Årehullene var laget sånn at det var et lite hakk i hullet. Når de skjøv åren ut fra innsiden og vred litt rundt, så ville åren ikke skli ut og mistes. Det var viktig midt ute på havet. Når vinden var riktig, ble vikingskipene seilt. Da heiste de et stort seil laget av ull på den masten som er i midten av skipet. De kunne vinkle litt på seilet og fange vinden ordentlig, og seile fort av gårde. Vikingene var glad i at tingene deres hadde flotte farger. Så det kan godt hende at de lagde seilene av rød og hvit ull, slik at de ble stripet slik vi ser på filmer i dag.

Sov vikingene under dekk?

Vikingskipene har bare ett dekk. Det var ikke noe rom under dekk som var lunt og varmt å sove i. Så når de skulle sove, måtte de sove på dekk. Da må du tenke på at Gokstadskipet hadde ett mannskap på over 30 mennesker, minst. Og så var det utstyret til seilet og utstyret til folkene. Og kanskje gods og bagasje som de hadde med. Og så skulle de sove opp i alt det. Det blir jo ganske trangt! Det vikingene likte å gjøre når det gikk an, var å fortøye skipet om natten. De gikk i land og lagde en liten campingleir i stedet. Da hadde de god plass til å surre seg inn i teppene sine på den myke mosen. De aller rikeste om bord i skipene, kapteinen og familien hans, kunne sove i telt.

Hvordan fikk vikingene tak i mat?

Vikingen var flinke til å tørke kjøtt og fisk og ha med seg det. Det de skulle drikke måtte de ha med seg i beholdere, for eksempel skinnsekker. Slik hadde de nok vann underveis. Problemet er at når du er ute på tur på det åpne havet, så blir du kald. Da har du lyst på varm mat. For å få til det måtte de legge til land om kvelden, tenne opp bål og lage mat der. Da hadde de med seg det de trengte for å lage mat. De hadde gryter med sammenleggbart stativ som de kunne sette over ilden og koke seg grøt eller lapskaus. På mange måter kan du si at det å være på reise i vikingtiden var litt som å være på camping.

 

Publisert 9. juni 2020 09:25 - Sist endra 9. juni 2020 09:25