Å konservere en mumie

I begynnelsen av mars skal den 2700 år gamle mumien av den egyptiske kvinnen Dismutenibtes hentes ut av Egypt-salen i museet. Den skal bæres i kisten sin opp til konserveringslaboratoriet i 4. etasje, og bli undersøkt, dokumentert og konservert. Men aller først skal den en tur til Rikshospitalet, der den skal bli røntgenfotografert og CT-scannet.   

Mumiekisten

Dismutenibtes' mumiekiste

 

Kisten og ytterkisten som hører til ble undersøkt og publisert i 2010. Denne gangen er det selve mumien med alle tekstilene som står for tur. Mumien ble pakket opp og undersøkt i 1838 da den kom til Norge, og så igjen i 1875. Siden den gang er ikke noe gjort.

Mange spørsmål 

En slik prosess som vi nå står ovenfor reiser mange spørsmål, først de ganske opplagte: Hvem var Dismutenibtes? Hvorfor er mumien her på museet? Hva vil vi oppdage når den undersøkes? Hva er egentlig en mumie (og hva er det svarte stoffet som er smurt på?) Har vi flere mumier i Norge? 

Så kan man spørre seg videre: Hvorfor i det hele tatt konservere mumien? Hvilke etiske betraktninger kan man gjøre seg? Er det greit å stille ut døde mennesker (skal ikke en mumie egentlig være skjult?) Og hvordan er det å arbeide med en død person?

Disse og andre spørsmål som dukker opp etter hvert vil bli forsøkt besvart de neste ukene, både i tiden frem til mumien hentes frem, og underveis i konserveringsforløpet som vil finne sted i mars og april. Mange spørsmål vil besvares, andre vil nok føre frem til nye spørsmål, eller bli stående åpne for diskusjon.

Velkommen til å følge med!

Av Anne Håbu
Publisert 19. jan. 2016 08:46 - Sist endra 3. feb. 2021 10:47