English version of this page

Kongelig porselen fra Siam: Kaptein Rings samling

I 1904 kom flere skipskister til Kristiania fulle av skatter fra Siam, dagens Thailand. Kaptein Theodor Ring hadde samlet 250 deler fargerikt Bencharong-porselen under sin tjeneste i den siamesiske marinen. Disse ville han nå skjenke til to av Oslos museer.

Bencharong-porselen ble produsert i Kina, brukt i Thailand og dekorert med motiver med røtter i indisk mytologi. Foto: Kulturhistorisk museum, UiO / Kirsten Jensen Helgeland.

Fra fredag 22. november kan du oppleve funklende og fargerikt porselen fra Thailand, gitt til museet i 1904 av marinekaptein Theodor Ring.

Kongelig luksus i norske museer

Etter å ha vært glemt i flere generasjoner, pakkes kaptein Rings gave ut igjen og stilles ut i en vakker, liten utstilling i museets trapperepos i 2. etasje. Utstillingen forteller om Bencharong-porselenets reise fra Kina på 1700- og 1800-tallet til Thailands hovedstad og derfra til et norsk museum. Ordet Bencharong stammer fra sanskrit og betyr «fem farger». Porselenet, som gjerne hadde flere enn fem farger, ble bestilt av det thailandske kongehuset. Ved hoffet ble boller, krukker og fat brukt til servering av mat, vannbeholdere og kosmetikk. Typisk for Bencharong er frodige mønstre med blomster og mytologiske figurer i intense farger. Med deres mangslungne historie, forteller disse gjenstandene om kreative møter mellom ideer, kulturer og mennesker over flere hundreår.

Usedvanlig størrelse og kvalitet

I 2006 fikk Kulturhistorisk museum besøk av den kjente porselens-eksperten fra Albert and Victoria Museum i London, Rose Kerr. Hun fant keramikksamlingen fra Thailand bortgjemt i museets magasiner og påpekte at den var av «exceptional size and quality, unmatched in most museums». Kaptein Ring hadde delt samlingen sin mellom den tidens Kunstindustrimuseum og Ethnografisk museum, som for øvrig fikk brorparten av samlingen (200 deler). Ring og hans hustru Maggie, beholdt noe porselen selv, og dette eies den dag i dag av Theodor Rings familie. Utstillingen viser porselen fra begge museer, både Kulturhistorisk museum, som huser hovedstadens etnografiske samling, og fra Nasjonalmuseet, som Kunstindustrimuseet er en del av i dag. Samtidig kan du også oppleve andre gjenstander som gjestearbeideren i Siam ga til museet, samt Bencharong fra en annen norsk oppdagelsesreisende i Østen, Carl Bock (1849-1932).

Kong Chulalongkorn og kaptein Ring

Theodor Peder Amundsen Ring ble født i 1866 i Solør, nordøst for Oslo. Han søkte seg til Sjøkrigsskolen i Horten og ble uteksaminert som sekondløytnant i 1887, 21 år gammel. Deretter seilte han til sjøs i ti år, før han i 1897 ble han ansatt i Den kongelige siamesiske marine. Siams konger hadde fra midten av 1800-tallet satt i gang en modernisering av landet. Blant annet skulle Siam unngå å lide samme skjebne som sine naboland som var blitt britiske eller franske kolonier. I disse bestrebelsene spilte utenlandske eksperter i militærvesen og samferdsel en viktig rolle. 16 nordmenn lot seg verve til den siamesiske marinen. Fra 1868 til 1910 ble landet regjert av kong Chulalongkorn som i dagens Thailand hylles som en fremskrittsvennlig regent med egenskaper som en helgen. Kongen besøkte Norge i 1907, og under en slottsmiddag fikk Theodor Ring hilse på både kong Haakon og sin tidligere arbeidsgiver. Kong Chulalongkorn ga ut en bok fra den tre uker lange Norges-reisen, kalt «Langt hjemmefra». På Nordkapp finnes et lite Chulalongkorn-museum.

Theodor Ring må ha vært en samler helt fra barnsben av. Han innrømmer i et brev at han i sin samleiver brøt av en liten bit av Gokstadskipet da han som ung gutt besøkte utgravningen. Ring avsluttet tjenesten i den siamesiske marinen i 1906, men bosatte seg i Penang på den Malaysiske halvøy med sin familie fra 1913 til 1921. Han døde i Oslo i 1932.

Utstilling, bok og seminar

Kurator for utstillingen er konservator Anne Håbu. Utstillingen er blitt til i samarbeid med ambassadør H.E. Mr. Theerakun Niyom og Kongeriket Thailands ambassade i Norge.

I forbindelse med utstillingen utgir Hermes Academic Publishing boken «Royal Porcelain from Siam. Unpacking the Ring Collection», redigert av Anne Håbu og Dawn Rooney. Boken har bidrag fra internasjonale eksperter på Thailand og Bencharong. Museets fotograf, Kirsten Jensen Helgeland, har illustrert boken med vakre fotografier av Ring-samlingen.

Bildegalleri

Bencharong bildegalleri

Bok

Bok: Royal Porcelain from Siam - Unpacking the Ring Collection

Publisert 14. okt. 2013 16:04 - Sist endret 27. mars 2020 14:46