Tilgjengeliggjøring av privatarkivet fra Oskar Mamen

I februar i år ble arkivet etter den norske eventyreren og tobakkshandleren Oscar Mamen donert til Kulturhistorisk museum i Oslo av hans barnebarn. Samlingen består blant annet av bilder, dokumenter, manuskripter, dagbøker og feltnotater fra Mamens reiser i Mongolia, Kina og Afrika, sammen med hans andre kone, den kjente Cambridge-Antropologen Ethel Lindgren.

Bildet kan inneholde: slott, bygning, himmel, landemerke, arkitektur.

En liten sniktitt inn mot en av de mange vakre Collegene i Cambridge. Foto: Kulturhistorisk museum, UiO / Hilde Sofie Frydenberg

Bildet kan inneholde: murverk, eiendom, murstein, vegg, hus.
Museum of Archaeology and Anthropology i Cambridge. Foto: Kulturhistorisk museum, UiO / Hilde Sofie Frydenberg

Lindgrens tilsvarende arkiv er donert til Museum of Archaeology and Anthropology (MAA) ved Universitetet i Cambridge som er godt i gang med å registrere, dokumentere og tilgjengeliggjøre hennes egne og Oskar Mamens fotografier i hennes samling. Vi tok turen til Cambridge og MAA for å se og lære.

Ved MAA dokumenteres de fremkalte fotografiene, fotoalbumene og negativene som gjenstander og deler av en helhetlig samling.

Dette innebærer at samlingens originale kontekst, arkivets indre orden, notater og innpakking, blir dokumentert skritt for skritt gjennom hele prosessen.

Bildet kan inneholde: design, rom, kontor, skrivebord.
Mark Elliot fra Museum of Archaeology and Anthropology i Cambridge, viser hvordan positiver og negativer avfotograferes ved bruk av fotostasjon. Foto: Kulturhistorisk museum, UiO / Hilde Sofie Frydenberg

Kontekst og emballasje blir på lik linje med innholdet i esker og album, avfotografert og katalogisert. 

Ved denne type dokumentasjon og digitalisering av foto og negativer, som del av et privatarkiv, er det først og fremst bildet som gjenstand eller hendelse som dokumenteres og katalogiseres, ikke selve motivet. Samtidig er det viktig at bildekvaliteten er god nok til at det kan tilgjengeliggjøres.

Bildet kan inneholde: materiell eiendom.
Jocelyne Dudding fra Museum of Archaeology and Anthropology i Cambridge viser hvordan positivene er pakket etter avfotografering og registrering. Foto: Kulturhistorisk museum, UiO / Hilde Sofie Frydenberg

På den måten kan vi kanskje si at dette er en form for arkeologi-inspirert utgravning og dokumentering av et arkiv.

I samarbeid med Avdeling for etnografi her ved museet er planleggingen godt i gang og vi starter snart arbeidet med digitaliseringen av Oskar Mamens samlinger.

 

Emneord: Oscar Mamen, Ethel Lindgren, Cambridge, Privatarkiv, Dokumentasjon
Publisert 8. sep. 2017 09:42 - Sist endra 31. mars 2020 07:44