Hva betyr Dismutenibtes?

Jeg har hele tiden brukt navnet Dismutenibtes, men uten egentlig å ha reflektert noe mer omkring det. Men så er det disse enkle spørsmålene som noen stiller, som åpner opp for interessante svar! Som dette: hva betyr egentlig navnet Dismutenibtes?

Utdrag av tekstfeltet på kistens venstre side.

Langs siden av kisten, fra venstre skulder og bortover, står navn og titler til Dismutenibtes, hennes mor, far og farfar. Hieroglyfene er tegnet i sort, og fylt inn i blått. 

Mut

Jeg leser ikke hieroglyfer, jeg er konservator, ikke egyptolog! Men her kommer Saphinaz Naguib meg til unnsetning. Hun er professor på Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved UiO. Hun forteller at navnet betyr "Hun gir sitt hjerte til Mut".

Det leser hun av hieroglyfene på bildet til høyre, fra det midterste tegnet lik en bred u, og ender nederst med den lille sittende kvinnen. Dette tegnet er en såkalt determinativ som viser hva slags ord dette er (navn, verb, preposisjon e.l.). her forteller tegnet at dette er et kvinnelig navn.

Mut var en modergudinne, men også en himmelgudinne. Hennes viktigste kultsted var i Theben, Dismutenibtes' hjemsted.

Et kjælenavn

I magasinet vårt ligger en stor, kraftig kiste, dyp, med flatt lokk, enkel i dekoren. Den har vært kraftig skadet (type plankehaug, i 1862), men ble satt sammen igjen av Daa før 1865. 

I 2006 forsket egyptologen Anders Bettum på denne kisten. Dette var ikke gjort siden 1860- og 1870-tallet. Han gjorde noen spennende oppdagelser, med god hjelp av konservator Eivind Bratlie her ved museet. Det viser seg at kisten er ytterkisten til Dismutenibtes, og at hun her kalles Aaiu! På kisten til Osirmose i Liège i Belgia, står hans mor oppført som Iuiu i tillegg til Dismutenibtes.

Aaiu og Iuiu skrives litt forskjellig. Kallenavnet ble imidlertid brukt muntlig, og noe tid skiller også de to kistene. Så dette er høyst sannsynlig to varianter av samme navn. Dismutenibtes er forresten et sjeldent navn, det er ikke oppført i standardkatalogene over egyptiske personnavn.

Kraften i navnet

Hvorfor var det så viktig å bli balsamert? Jo, for å leve videre i etterlivet måtte kroppen være bevart. Men en ting til var påkrevd: Man måtte nevnes ved navn. Så lenge noen kjente navnet ditt, og uttalte det høyt, hadde man et videre liv etter døden. Sånn sett har Dismutenibtes kommet veldig godt ut av det!

Kistene

For dem som har lyst til å lese mer i detalj om kistene til Dismutenibtes, så legger jeg lenken til Anders Bettums artikkel fra 2010 her.

Morsomme foredrag om Dismutenibtes

Se opptaket fra et seminar Kulturhistorisk museum holdt om Dismutenibtes i 2016. I videoen er stiller ekstern ekspertise og Norsk Egyptologisk Selskap opp med kunnskapsdeling.

 
Last ned mediefil
Publisert 27. apr. 2016 11:38 - Sist endra 3. feb. 2021 10:47