Konservatoren blogger

Kvinnen Dismutenibtes levde i Egypt for omtrent 2700 år siden. Hennes mumie har vært i Kulturhistorisk museums eie i over 160 år, og ble sist undersøkt ved museet i 1875.

Våren 2016 ble Dismutenibtes undersøkt og konservert. Konservator Anne Håbu visste ikke hva som ville møte henne underveis av funn og problemstillinger, men hun delte glimt fra prosessen i denne bloggen.

Se A-magasinets oppslag om mumien her.

Publisert 18. juli 2016 10:46

Dette var vel en fengende tittel! Klisjé naturligvis, men du verden, når det gjelder mumier er det mange filmtitler av den B-filmaktige typen å ta av. Bare hør, jeg nevner i fleng: The Mummy Returns, The Mummy's Hand, Blood from the Mummy's Tomb, The Mummy's Shroud, The Mummy's Tomb, The Mummy's Curse, eller som kombinasjon: The Curse of the Mummy's Tomb.

Publisert 16. juni 2016 15:48

Når jeg undersøker Dismutenibtes finner jeg forskjellige løse deler. To skiller seg ut ved at de har insektrester hengende fast på den ene siden, blant rester av plantemateriale.

Publisert 27. apr. 2016 12:11

Da jeg forsiktig løftet av svøpet på toppen av Dismutenibes, var dette noe av hva som møtte meg. Mye brunt og gult, stort og smått, hardt og mykt, blankt og grovt. Hva ER alt dette?

Publisert 27. apr. 2016 11:38

Jeg har hele tiden brukt navnet Dismutenibtes, men uten egentlig å ha reflektert noe mer omkring det. Men så er det disse enkle spørsmålene som noen stiller, som åpner opp for interessante svar! Som dette: hva betyr egentlig navnet Dismutenibtes?

Publisert 1. mars 2016 15:31

For 14 år siden jobbet jeg med konservering og undersøkelse av den andre egyptiske mumien vår, Nofret. Jeg oppdaget fort at jeg gikk inn i en slags omsorgs- og beskytterrolle ovenfor henne. Jeg opplevde nemlig mumien som henne, et menneske, ikke en ting. Jeg opplever det samme igjen med Dismutenibtes, jeg lar meg berøre. Det er forskjell på å konservere en krukke og en mumie. 

Publisert 22. feb. 2016 15:43

Dismutenibtes tilhørte en prestefamilie, der både faren Hotepamon og bestefaren Patjenef var dørvoktere av Amon-tempelets skattkammer, en stilling som gikk i arv. Moren het Nehemesbastet. Selv var Dismutenibtes husfrue. Hun var gift med Padiamonet, sammen hadde de i hvert fall et barn, sønnen Osirmose.  

kisten fotoraferes
Publisert 16. feb. 2016 10:24

Nå er datoen satt! Tirsdag 1. mars henter jeg Dismutenibtes ut av monteren i Egypt-salen og bærer henne opp til konservering. Magasinforvalteren kommer med nøkkel, og sørger for at alarmen er avslått. Håndverkeren står klar med sugekoppene for å løfte av glasset.

Publisert 9. feb. 2016 16:30

I dag ligger Dismutenibtes i kisten sin i Egypt-salen. Mumietekstilene er avrevne og i uorden. Mange små tøylapper brukt som padding under bandasjeringen ligger rundt og under hodet. Et stort, rødt, finvevd tekstil som en gang svøpte inn den bandasjerte mumien, ligger nå halvveis under, prøvd trukket opp langs siden for å dekke til den døde. Hodet er blottlagt, og vi ser det fine, lyse, kortklipte håret.

Publisert 2. feb. 2016 12:17

I august 1838 ankom korvetten Ørnen havnen i Christiania, etter et øvelsestokt i Middelhavet. Om bord var en gave til det Kongelige Norske Universitet, skjenket av den norsk-svenske generalkonsulen i Alexandria, Giovanni Anastasi. Gaven bestod av en egyptisk mumie i en kiste med tilhørende ytterkiste, og 42 arabiske, persiske og tyrkiske bøker.

Mumiekisten
Publisert 19. jan. 2016 08:46

I begynnelsen av mars skal den 2700 år gamle mumien av den egyptiske kvinnen Dismutenibtes hentes ut av Egypt-salen i museet. Den skal bæres i kisten sin opp til konserveringslaboratoriet i 4. etasje, og bli undersøkt, dokumentert og konservert. Men aller først skal den en tur til Rikshospitalet, der den skal bli røntgenfotografert og CT-scannet.