Einar Østmo og tyveriene i 1910

For noen uker siden fikk vi veldig hyggelig besøk av professor Einar Østmo her i arkivet. Han var på jakt etter informasjon og dokumentasjon om noen tyverier i 1910 - fra den gang Gabriel Gustafson var bestyrer ved Oldsaksamlingen (1901-1915).

Einar Østmo studerer dokumentasjonen om tyveriene ved Oldsaksamlingen i 1910. Foto: Kulturhistorisk museum, UiO / Anne Britt Halvorsen

I arkivet hadde vi en mappe merket «Tyveri 1910» som inneholdt en god del dokumentasjon – men ikke fullt så tilgjengelig informasjon. Grunnen til det siste er at forfatteren av det meste av dokumentasjonen er Gabriel Gustafson selv, og hans håndskrift kan ikke hvem som helst tyde.

Men Einar Østmo gikk løs på papirene med krummet nakke og etter et par uker hadde han kommet frem til et resultat som han tok med seg for videre undersøkelser.

Dagfinn Skre har allerede fortalt litt om noen av de oppsiktsvekkende funnene Østmo gjorde i arkivet - resten får vi bare glede oss til å få høre mer om når artikkelen kommer på trykk om et års tid.

Kulturhistorisk museum forvalter utallige skatter i sine samlinger, men i arkivet finner vi de gode historiene.

galleri
Emneord: Oldsaksamlingen, Einar Østmo, Gabriel Gustafson
Publisert 3. des. 2015 09:44 - Sist endra 9. sep. 2020 10:03