Høyfjellsregistranter anno 1958 - Om at swizzrulle torv

Etter litt arkivarkeologi har vi gravet frem et par kuriosa: en filmrull og en «håndbok for høyfjellsregistranter» fra arkeologiske registreringer og utgravninger i Tokke-Vinjevassdraget fra 1958.

Et avsnitt i Håndbok for høyfjellsregistranter "Om at swizzrulle torv". Foto: Kulturhistorisk museum, UiO / Hilde Sofie Frydenberg

Omslaget til Håndbok for Høyfjellsregistranter. Foto: Kulturhistorisk museum, UiO / Anne Britt Halvorsen
Omslaget til Håndbok for høyfjellsregistranter. Foto: Kulturhistorisk museum, UiO / Anne Britt Halvorsen

Bakgrunnen for høyfjellsregistreringene var utbyggingen av vannkraft på 1950- og 60 tallet. Fra tidligere har vi delt filmen «Et fjelleventyr» som foregikk i samme område, men et par år senere enn det arkivmaterialet vi presenterer her - En håndbok for høyfjellsregistranter og en filmsnutt av utvalgte sekvenser fra en lengre filmrull.

Det er stort sett de samme menneskene som deltar ved begge tilfeller og det som presenteres i månedens arkivblogg er ikke først og fremst faglig materiale, men dokumentasjon som illustrerer den interne humoren, de felles historiene og fellesskapsfølelsen som ofte blir resultatet av at en sammensveiset gjeng arkeologer arbeider ukesvis sammen i fjellet over flere sesonger.

Behovet for arkeologiske undersøkelser i høyfjellet og langs vassdrag er fremdeles til stede den dag i dag, med nye reguleringer og fornyelse av konsesjoner. I dette øyeblikk undersøker arkeologer fra Kulturhistorisk museum, Norsk Maritim Museum og Telemark fylkeskommune reguleringssonen ved Møsvatn i Tinn og Vinje kommuner. Prosjektet kan følges via egne facebook-sider

 
Last ned mediefil

Se fullversjonen av 8mm filmen fra høyfjellsregistreringen i 1958 - uten lyd (18:13min - 340,5MB).

galleri
Emneord: Tokke, Vinje, vassdragsundersøkelser, Arkeologi
Publisert 3. juni 2016 14:28 - Sist endra 9. sep. 2020 10:04