Arkivet - Museets hukommelse om gjenstander og kontekster

Kan gjenstander forandre historien og hvilken rolle spiller arkivet som museets hukommelse i denne sammenheng? Hva skjer når tilknytning mellom gjenstanden og kunnskapen om den blir borte?

Bildet kan inneholde: tekst, vegg, font, skjermbrett, rom.

Fra utstillingen "Synkronisering av verden". Hvor finnes informasjon om gjenstander som har mistet sitt nummer? Foto: Kulturhistorisk museum, UiO / Hilde Sofie Frydenberg

I utstillingen Synkronisering av verden stiller en gruppe studenter fra Museologi og kulturarvstudier ved Universitetet i Oslo nettopp disse sentrale spørsmålene og vi i museumsarkivet har funnet frem relevant informasjon og lånt ut arkivmateriale til utstillingen.

Hvordan kunnskap om tid og gjenstander produseres og hvordan gjenstand, dokumentasjon og kunnskap hører sammen, men samtidig splittes opp er en utfordring som vi i museumsarkivet møter til daglig.

Hvordan kan vi sikre at forholdet mellom gjenstand og kunnskap bevares samtidig som de ulike informasjonskildene nødvendigvis er av ulikt format og må oppbevares og håndteres ulikt?

Nye metoder for informasjonshåndtering er stadig i utvikling og spesialiseres ytterligere, men skaper vi mer eller mindre fragmentering? Og hvilke muligheter og begrensninger skaper vi som lager systemene?

Hvordan kan vi sikre at de gamle, analoge arkivene i fremtiden vil bevare sin tilknytning til gjenstandene og hva skjer med det som har mistet sin tilknytning til en gjenstand?

Vi kan bare anbefale alle å avlegge et besøk i utstillingen som er åpen frem til 1. april 2018

galleri
Publisert 2. mars 2018 15:04 - Sist endra 14. des. 2020 09:30