Dette kan du se på Historisk museum i sommer

Lenge siden du har vært på Historisk museum? Disse tre, flotte utstillingene kan du se på museet nå. 

For tiden jobber vi med å rehabilitere det flotte museumsbygget vårt tilbake til opprinnelig stand. Det gjør at noen av salene våre er stengt. Men heldigvis har vi fremdeles tre interessante og spennende utstillinger du kan se akkurat nå. 

VÍKINGR – fantastiske gjenstander fra vikingtiden

Har du ennå ikke sett vår populære utstilling VÍKINGR? Utstillingen, som åpnet i april, viser frem noen av de mest utsøkte gjenstandene som er funnet fra norsk vikingtid. 

Sverd fra vikingtida
Disse praktsverdene er  bare noen av skattene du kan se i VÍKINGR. 

Her finner du for eksempel verdens eneste bevarte vikinghjelm, hodeskallen til det vi tror er en kvinnelig kriger, det fantastiske Langeid-sverdet, og den store Hoen-skatten; en enestående samling av kostbarheter fra store deler av verden.

Utstillingen forteller om tre viktige trekk fra vikingtiden; reiser, krigeren og et samfunn i endring. Den er designet av Snøhetta, og er en svært lekker utstilling som lar deg komme tett på noen av de mest fantastiske gjenstandene vi har fra denne perioden.

Havet er historie – migrasjon og forflytning
gjennom 400 år

Visste du at Historisk museum også viser samtidskunst? Bruk tid på refleksjon, og la utstillingen Havet er historie utfordre deg til å tenke nytt rundt tidløse problemstillinger. 

Bildet kan inneholde: Akvarell maling, Illustrasjon, Kunst.
Det er umulig å ikke bli berørt av verket til Maria Magdalena Campos-Pons, i utstillingen Havet er historie. 

Utstillingen viser kunstverk av ti internasjonale samtidskunstnere, og

verkene tar opp temaer knyttet til migrasjon og forflytning fra både et historisk og samtidsaktuelt perspektiv.

Historiene i utstillingen spenner over en tidsramme på fire hundre år, som begynner med den afrikanske slavehandelen og fortsetter frem til i dag.

Gjennom flere stedsspesifikke verk, installasjoner, video, arbeider på papir, og performance formidler utstillingen et nyansert bilde av migrasjon som skal bidra til både innsikt og forståelse.

La deg fascinere, provosere og engasjere av Havet er historie før det er for sent - utstillingen står bare til 18 august.

Kollaps  - menneske i en uforutsigbar verden

Hvordan begynte det hele, hvem var de første, hvorfor ble det slik? I utstillingen Kollaps forsøker vi å svare på hva som kan skje når vi forsøker å kontrollere naturen, mens naturen tvinger oss til tilpasning. Utstillingen utforsker blant annet de første menneskene som tok veien mot nord, og skapte seg et nytt liv ved den norske kysten etter istiden. Et av høydepunktene er Norges eldste hodeskalle.

Utstillingen Kollaps på Historisk museum
Utstillingen Kollaps i museets første etasje. 

Vi kaller henne Sol, og hun var en steinalderkvinne som levde for omtrent 9500 år siden. Besøk henne på museet, og la deg forundre og imponere av gjenstandene fra hennes tid.   

Kollaps viser også hvordan folk i Polynesia har holdt naturens kaos på avstand ved hjelp av både varsomhet og vågemot. 

I denne utstillingen vil også ungene trives godt. La dem bygge spennende figurer med poly-lego, la dere sammen fascinere av kartet som viser hvordan Oslofjord-området først var dekket av is, for deretter gradvis å bli bosatt av mennesker fra sør og øst. Og har dere sett Disney-filmen Vaiana? Da er dere allerede kjent med halvguden Maui, som dere kan lese mer om i utstillingen. 

PS: Visste du at barn kommer gratis inn på Historisk museum? Dessuten får du adgang til både Historisk museum og Vikingskipshuset i 48 timer ved å løse billett på et av museene.

Velkommen til Historisk museum!  

Av Mari Parelius Wammer
Publisert 14. juni 2019 12:28 - Sist endret 23. sep. 2020 08:37