English version of this page

Aktuelt

Bildet kan inneholde: hvit, svart og hvit, tre, monokrom fotografering, monochrome.
Publisert 1. juli 2020 09:45

Mykje har skjedd med runesteinar i Noreg sidan dei fyrst vart reist. Her er nokre døme frå livet til tre kjende runesteinar som no høyrer til samlingane ved Kulturhistorisk museum.

Bildet kan inneholde: stein, tegning, svart og hvit.
Publisert 16. juni 2020 10:40

For første gang på over hundre år skal et vikingskip graves ut i Norge. Gjellestadskipet kan gi helt ny kunnskap om vikingtiden – takket være moderne teknologi og nye arkeologiske metoder.

Bildet kan inneholde: fotografi, transportmiddel, mennesker, motorkjøretøy, kjøretøy.
Publisert 8. apr. 2020 10:25

I 2016 overtok Kulturhistorisk museum samlinga etter den norske eventyraren og handelsmannen Oscar Mamen. Museet starta straks å digitalisera samlinga for å kunna forska på henne. Sjølv før KHM overtok samlinga, har ho vekt stor interesse i utlandet.

Bildet kan inneholde: vegg, lys, bygning, vindu, hus.
Publisert 17. feb. 2020 14:25

Kvart år lagar masterstudentar ved Museologi og Kulturarvstudier ei utstilling på Historisk museum i samarbeid med Kulturhistorisk museum. Årets utstilling opnar 19. februar.

Bildet kan inneholde: skjelett, hodeskalle, bein, hode, museum.
Publisert 8. nov. 2019 12:34

Har du også sett det rekonstruerte ansiktet til kvinnekrigeren denne uken? Forskere ved Kulturhistorisk museum er nå i gang med nye undersøkelser av krigeren fra Nordre Kjølen-graven.

Bildet kan inneholde: arkitektur, kunst, skulptur, visuell kunst, design.
Publisert 23. aug. 2019 08:18

Tyngdekraften og hundre år gammel konservering fører vikingarven mot kollaps. De enestående skipene forvitrer kontinuerlig, og det eneste som kan redde verdensarven på Bygdøy nå er et nytt museumsbygg.

Foto av tyggisene fra Steinalderen.
Publisert 15. mai 2019 12:54

Skru tiden tilbake til steinalderen. I en bosetting på den svenske vestkysten sitter barn og unge voksne og tygger på bjørkekvae. De tygger, spytter ut – og her blir klumpene liggende i mer enn 10 000 år, til svenske forskere plukker opp et hundretalls stykker under utgravning av Huseby Klev-feltet på 1990-tallet.

Foto av tradisjonell vikingbosetning. Foto: Istock
Publisert 29. apr. 2019 10:42

En av våre mest innovative vikingarkeologer, Marianne Hem Eriksen, er aktuell med boken "Architecture, Society, and Ritual in Viking Age Scandinavia - Doors, Dwellings, and Domestic Space".

Foto av Kilimanjaro
Publisert 11. apr. 2019 09:52

Knut Christian Myhre ved Kulturhistorisk museum og Frode Storaas ved Universitetsmuseet i Bergen er nominert til Universitetsforlagets hederspris «Årets tidsskriftartikkel 2018» for formidabel innsats for at lesere i Norden og resten av verden skal få tilgang til ny og godt formidlet kunnskap.