Publisert
22. mai 2022 15:39
Om høsten i år 1282 gikk det ut bud fra kong Eirik Magnusson om at utlendinger ikke lenger skulle få lov til å drive skjenkesteder i byen. Dameøl nevnes spesielt. Var det moren hans som sto bak? Det går i hvert fall klart fram at den nye loven hadde fått godkjenning både fra henne, fra kongens råd og alle de beste mennene i byen.
Publisert
8. mai 2022 10:40
Kong Harald Hardråde var kjent for å være gnien med maten til hirdmennene sine. Bare ett eneste måltid om dagen fikk de, og ofte gikk de halvmette og misfornøyde fra bordet. Da var det at en Islending som het Halle fikk nok.
Publisert
25. apr. 2022 09:52
De strenge cisterciensermunkene som holdt til i klosteret på Hovedøya hadde ikke lov til å snakke mens de spiste. Måltidene skulle foregå i taushet. I stedet for å si «kan du sende meg melka», hadde de et eget sett med uttrykk på tegnspråk. Blant dem er også tegnet for honning.
Publisert
10. apr. 2022 19:20
Om høsten i året 1356 startet Arnald baker og kona Magdalena sitt eget bakeri i Oslo. Men det skulle likevel gå mange år før de fikk kongelig brev på at de fikk lov til å oppføre sin egen bakerovn på tomta. Dette vet vi fordi de to iherdige bakerne er blant svært få navngitte håndverkerne i bevarte privilegiebrev fra middelalderen. Men hvordan så bakerovnen deres ut?
Publisert
4. apr. 2022 09:41
Designbyrået Bleed får dobbelt typografi-sertifikat i New York hos Type Directors Club for Historisk Museums nye visuelle identitet.
Publisert
27. mars 2022 13:06
På en søppeldynge utenfor bispeborgen i Oslo hadde noen slengt fra seg en hel spedgris en gang i høymiddelalderen. Den ble funnet av forbløffede arkeologer mange hundreår senere. Det skulle ha vært et festmåltid. Hva gikk galt?
Publisert
14. mars 2022 08:09
I året 1370 satt den senere så mektige Margrete 1 som 17-åring på Akershus slott og sultet. Noe måtte gjøres, og hun skrev til sin mann kongen for å få kjøpt noe mat på krita.
Publisert
28. feb. 2022 07:47
1 mars er det fetetirsdag, og du kan spise så mye du vil.
Jotunen Hyme skal i følge et dikt fra middelalderen ha eid en gryte som var så stor at den kunne romme mat til alle æsene.
Publisert
14. feb. 2022 08:23
Feiring av Valentinsdagen som kjærlighetens og elskovens dag er ny i Norge. Men denne dagen har noen steder vært forbundet med kjærlighet siden senmiddelalderen. Helgenfortellingen til Valentinus er skjult bak et slør av uklarhet, og det er ikke lett å se koblingen mellom helgen og kjærlighetsdyrkelse. Kanskje har det mer å gjøre med våren som er i vente og fuglene som leter etter en partner?
Publisert
31. jan. 2022 11:35
Hvis du er så sint at det ryker, skyldes det ifølge Hildegard av Bingen en forstyrrelse i kroppens væskebalanse. En kur av laurbær, salvie og merian gjør susen.
Publisert
17. jan. 2022 18:54
Lars Morten Fuglevik er doktorgradsstipendiat ved FOODIMPACT-prosjektet. Han forsker på keramikkens sosiale rolle i utviklingen av en urban identitet og matkultur i Oslo i høymiddelalderen (ca. 1150-1350).
Publisert
3. jan. 2022 10:03
Allerede fra 1200-tallet var det mulig å tjene seg rik på å handle med fiken. Den søte, myke frukten var en høyt verdsatt luksusvare som etter hvert ble tilgjengelig for stadig flere mennesker i byene. Retter med fiken hørte til på kjøttfrie dager.
Publisert
20. des. 2021 09:09
Etter gammel katolsk tradisjon skal man faste i dagene før jul. Men det betyr ikke at man må la være å spise.
Publisert
13. des. 2021 12:53
20 tonn kobber er brukt på taket på Historisk museum. Utførelsen ga entreprenøren Karlsen & Nordseth Bygg og Bevarprisen 2021.
Publisert
4. des. 2021 13:14
Den første gangen jeg så denne oppskriften trodde jeg at jeg hadde sett feil. Men nei, dette er faktisk en slags pastaputer med kyllingfyll fra 1300-tallet
Publisert
22. nov. 2021 09:11
Grøt er en trofast traver på norske bord, og mange av oss starter dagen med en porsjon grøt. Det gjorde også soldatene som kjempet under den store Hansakrigen.
Publisert
8. nov. 2021 14:20
I forskningsprosjektet FOODIMPACT driver vi metodeutvikling. For å finne ut mer om hva som befinner seg i middelalderens gryter har Nicolas Garnier eksperimentert med ny teknologi.
Publisert
26. okt. 2021 17:08
Det er sjelden at karpefisk er å se på norske middagsbord. Fisken har rykte på seg for å smake mudder.
Publisert
13. okt. 2021 19:17
Kulturhistorisk museum og Naturhistorisk museum samarbeider om undersøkelser av mat og medisinplanter på Hovedøya. Vi er er godt i gang. Her får du en stemningsrapport.
Publisert
5. okt. 2021 16:01
Brearkeologer reddet 1300 år gammel ski ut av isen, og har nå verdens best bevarte forhistoriske skipar.
Publisert
5. okt. 2021 15:52
Drev munkene på Hovedøya et økologisk oppdrettsanlegg hvor fiskene ble fôret med resirkulert matavfall fra klosterets kjøkken? Finnes det rester av medisinplanter gjemt i munkenes utedo? Dette er spørsmål vi håper å få svar på når vi fra 11-15 oktober skal gjøre arkeologiske undersøkelser på Hovedøya i Oslo.
Publisert
1. okt. 2021 11:53
I dag, 1. oktober 2021, starter et nytt kapittel for Norges mest ikoniske kulturarv: Etter 95 års drift stenger Vikingskipshuset døren – og gjenoppstår i helt ny drakt i om fem år.
Publisert
26. sep. 2021 19:38
Nå er det tid for å høste de siste eplene.
Publisert
14. sep. 2021 08:26
Veronica Aniceti er ny postdoktor på FOODIMPACT-prosjektet. Hun jobber med dyrebein for å finne ut ber om matkulturen i Oslo i middelalderen. Her forteller hun hvordan hun vil gjøre det og hva hun har funnet ut så langt.
Publisert
30. aug. 2021 09:02
I år 1372 fikk Arnald og kona Magdalena overta tomten Spaken, som lå rett ved Bispegården i Oslo. Kongen gav de to tillatelse til å bygge en bakerovn og starte et bakeri, og dermed var de i gang som bakere i middelalderbyen. Hvordan vet vi dette? Jo, det står i et bevart brev som nå kalles nr. 73 i bind 10 av Diplomatarium Norvegicum. Nå har vi fått hjelp til å finne frem i mat-kildene.