English version of this page

Aktuelle saker

Bildet kan inneholde: øye, marine virvelløse dyr, kjeve, tre, fisk.
Publisert 18. juli 2021 07:59

Når vi går i butikken for å kjøpe fisk er det ofte de samme, relativt få artene vi får tilbud om å kjøpe. De som fisker selv vet at det finnes et hav av ulike fiskemiddager der ute. En fisk som du sjelden får kjøpt i butikken er Niøye.

Bildet kan inneholde: svart, bildekk, svart og hvit, kokt, stil.
Publisert 5. juli 2021 20:44

I 1348 solgte en viss Olafuer Gravlax fiskerettighetene sine, ifølge et bevart diplom. Det karakteristiske navnet tyder på at denne karen antakelig drev med produksjon av gravlaks, en gammel og fremdeles høyt elsket rett.

Bildet kan inneholde: virveldyr, naturlige omgivelser, anlegg, organisme, pattedyr.
Publisert 7. juni 2021 08:39

Røyking av kjøtt og fisk er en gammel konserveringsmetode. I tillegg til å gi maten en helt særegen smak bidrar røyken til at matens holdbarhet forlenges. Røkelaks har lange tradisjoner i Norden.

Bildet kan inneholde: bord, servise, kunst, maleri, vindu.
Publisert 25. mai 2021 09:21

I middelalderens klostre var kostholdet strengt regulert og reglene nedskrevet. Derfor vet vi en del om hva som ifølge regelen skulle serveres til munker og nonner. Brød må ha vært en viktig del av kostholdet på alle årets dager, også i fastetiden.

Bildet kan inneholde: bord, servise, servise, tallerken, mennesker.
Publisert 10. mai 2021 14:08

I årene 1392 til 1394 satt en rik og skrivekyndig borger i Paris og skrev en fyldig instruksjonsbok til sin unge og uerfarne kone. Hun var bare 15 (!) år, selv var han antakelig rundt de 60, og han syntes hun hadde mye å lære før hun kunne bli en dyktig husmor slik han ville ha henne.

Publisert 20. apr. 2021 16:29

Melkeprodukter har vært en viktig del av kostholdet i middelalderen. I tillegg til kumelk har man antakelig også utnyttet melk fra sauer og geiter. Fersk melk hadde man først og fremst tilgjengelig i sommerhalvåret, i de periodene hvor dyrene diet kalver, lam og kje. Det var derfor viktig å konservere melken best mulig for å kunne nyte melkeproduktene utover året.

Bildet kan inneholde: mat, ingrediens, stapelmat, kokt, oppvask.
Publisert 6. apr. 2021 09:25

I år 1302 kom det en ny lov om brødpriser. En av de brødtypene som nevnes i den nye loven kalles rug fragge. Vi vet ikke sikkert hva slags brød fragge har vært, men en mulighet er at dette dreier seg om kavringer eller skonrokker laget av rugmel.

Bildet kan inneholde: bygning, kunst, maleri, arkade, arch.
Publisert 17. mars 2021 16:03

De levde et liv i stillhet og forsakelse. Likevel var Cisterciensermunkene på Hovedøya dypt involvert i flere storpolitiske konflikter.

Publisert 5. feb. 2021 14:15

6. februar er samefolkets dag og feires til minne om det første samiske landsmøtet i 1917 med deltakere både fra Sverige og Norge. Samene er Europas nordligste urfolk, og Samisk kultur og språk er en viktig del av mangfoldet i landet vårt.

Bildet kan inneholde: skrift, skråningen, kunst, logo, merke.
Publisert 3. feb. 2021 14:32

Det nye museet på Bygdøy skal hete Vikingtidsmuseet. De tre vikingskipene i logoen hedrer hovedattraksjonene i den enestående kulturhistoriske samlingen.

Bildet kan inneholde: blad, urteplante.
Publisert 20. jan. 2021 09:59

I middelalderen ble mat også betraktet som medisin. Og alle matvarer ble tillagt egenskaper som varme, kalde, tørre og fuktige. For å holde seg frisk var det viktig å opprettholde balansen mellom kroppens væsker, og dette kunne matens egenskaper bidra til. I den oppskriften du får her, vil de to hovedingrediensene laks og salvie kunne oppveie hverandre. Hva blir resultatet, tro? Ingen endring i humøret?

Bildet kan inneholde: kunst, maleri, historie, middelalderen, visuell kunst.
Publisert 5. jan. 2021 10:07

Vi koser oss med vin som aldri før, hentet fra nær sagt alle verdens hjørner. Men de gamle klassiske vindistriktene i Frankrike og Tyskland kaller fremdeles på en følelse av eksklusivitet og luksus for mange. Visste du at folk i Norge drakk vin fra områdene ved Rhinen og fra Bordeaux allerede i middelalderen? Men da snakker vi om en ganske annen type vin enn den du antakelig ser for deg nå.

Bildet kan inneholde: service, medisinsk, helsepersonell, hvitevare, helsevesen.
Publisert 21. des. 2020 10:10

Middelalderens Oslo ble gradvis del av et internasjonalt handelsnettverk. Skriftlige kilder indikerer at eksport av torsk spilte en viktig rolle i handelen. Men fiskebein utgjør en relativt liten del av dyrebeina som er funnet under utgravninger i byen. Førte den økende fiskeeksporten til at Oslos innbyggere fikk dårligere tilgang på fisk? Eller var arktisk torsk hele tiden tilgjengelig I Oslo?  Alex Hirons analyserer nå stabile isotope av karbon, nitrogen, hydrogen og svovel i torskebein fra Oslogate 6.  Nå vil vi forsøke å finne ut mer om hvor Oslo fikk fisken fra.

Bildet kan inneholde: mennesker, sosial gruppe, fotografi, sitter, monokrom.
Publisert 18. des. 2020 11:51

I 100 år lå samlingen etter eventyrer Ocar Mamen og støvet ned i en garasje på Kolbotn. Kulturhistorisk museum mottok samlingen i gave av Mamens barnebarn i 2017, og har nå gleden av å vise dere denne julefortellingen fra et liv i Mongolia for et århundre siden.

Bildet kan inneholde: brun, gul, mat, ingrediens, rav.
Publisert 14. des. 2020 10:32

Mange nordmenn sverger til risengrynsgrøt på julaften, med en deilig duft av kanel, melk og smør. Dette kan være en eldre rett enn man kanskje skulle tro.

 I Bagdad laget de risengrynsgrøt allerede på 900-tallet. I en kokebok som ble skrevet ned ved Kalifens hoff, finnes det flere oppskrifter på risgrøt. Hvis du vil lage den på Bagdad-måten skal ikke sukker og smør tilsettes etterpå, men koke inn sammen med melk, vann og ris.

Bildet kan inneholde: tekst, skrift.
Publisert 1. des. 2020 11:14

I året 1616 ble den første trykte kokeboken utgitt i det dansk-norske riket. Den inneholder 100 oppskrifter på retter som ble ansett som sunne og nærende for bedrestilte borgere ved inngangen til en ny tid. Noen av oppskriftene er i nær slekt med middelalderens kokekunst mens andre bærer bud om at endringer er på vei også innenfor matkulturen. En av oppskriftene gir innblikk i En synderlig konst at brende Brendevin aff Rug eller huæde: huilket haffuer ingen luct oc giffuer baade megit oc synderlig smagendis vijn.