English version of this page

Aktuelle saker

Publisert 3. jan. 2022 10:03

Allerede fra 1200-tallet var det mulig å tjene seg rik på å handle med fiken. Den søte, myke frukten var en høyt verdsatt luksusvare som etter hvert ble tilgjengelig for stadig flere mennesker i byene. Retter med fiken hørte til på kjøttfrie dager. 

Bildet kan inneholde: fisk, kunst, mat, gjenstand, maleri.
Publisert 20. des. 2021 09:09

Etter gammel katolsk tradisjon skal man faste i dagene før jul. Men det betyr ikke at man må la være å spise.

Bildet kan inneholde: mat, eggeplomme, ingrediens, brød mel, oppskrift.
Publisert 4. des. 2021 13:14

Den første gangen jeg så denne oppskriften trodde jeg at jeg hadde sett feil. Men nei, dette er faktisk en slags pastaputer med kyllingfyll fra 1300-tallet 

Publisert 22. nov. 2021 09:11

Grøt er en trofast traver på norske bord, og mange av oss starter dagen med en porsjon grøt. Det gjorde også soldatene som kjempet under den store Hansakrigen.

Publisert 13. okt. 2021 19:17

Kulturhistorisk museum og Naturhistorisk museum samarbeider om undersøkelser av mat og medisinplanter på Hovedøya. Vi er er godt i gang. Her får du en stemningsrapport.

Publisert 5. okt. 2021 15:52

Drev munkene på Hovedøya et økologisk oppdrettsanlegg hvor fiskene ble fôret med resirkulert matavfall fra klosterets kjøkken? Finnes det rester av medisinplanter gjemt i munkenes utedo? Dette er spørsmål vi håper å få svar på når vi fra 11-15 oktober skal gjøre arkeologiske undersøkelser på Hovedøya i Oslo.

Publisert 1. okt. 2021 11:53

I dag, 1. oktober 2021, starter et nytt kapittel for Norges mest ikoniske kulturarv: Etter 95 års drift stenger Vikingskipshuset døren – og gjenoppstår i helt ny drakt i om fem år.

Bildet kan inneholde: kunst, maleri, vindu, maling, hus.
Publisert 30. aug. 2021 09:02

I år 1372 fikk Arnald og kona Magdalena overta tomten Spaken, som lå rett ved Bispegården i Oslo. Kongen gav de to tillatelse til å bygge en bakerovn og starte et bakeri, og dermed var de i gang som bakere i middelalderbyen. Hvordan vet vi dette? Jo, det står i et bevart brev som nå kalles nr. 73 i bind 10 av Diplomatarium Norvegicum. Nå har vi fått hjelp til å finne frem i mat-kildene.

Bildet kan inneholde: ingrediens, tre, naturlig materiale, mat, anlegg.
Publisert 15. aug. 2021 15:18

Nå er det tilbake til arbeidsklær og hverdagsmat. Uttrykket Striskjorte og havrelefse er en velkjent betegnelse på akkurat dette. Den grove havrelefsa har lange tradisjoner i Norge. Likevel finnes det få nedskrevne gamle oppskrifter på den. Antakelig er det fordi den i mange tilfeller bare har bestått av havremel, vann og litt salt.

Bildet kan inneholde: øye, marine virvelløse dyr, kjeve, tre, fisk.
Publisert 18. juli 2021 07:59

Når vi går i butikken for å kjøpe fisk er det ofte de samme, relativt få artene vi får tilbud om å kjøpe. De som fisker selv vet at det finnes et hav av ulike fiskemiddager der ute. En fisk som du sjelden får kjøpt i butikken er Niøye.

Bildet kan inneholde: svart, bildekk, svart og hvit, kokt, stil.
Publisert 5. juli 2021 20:44

I 1348 solgte en viss Olafuer Gravlax fiskerettighetene sine, ifølge et bevart diplom. Det karakteristiske navnet tyder på at denne karen antakelig drev med produksjon av gravlaks, en gammel og fremdeles høyt elsket rett.

Bildet kan inneholde: virveldyr, naturlige omgivelser, anlegg, organisme, pattedyr.
Publisert 7. juni 2021 08:39

Røyking av kjøtt og fisk er en gammel konserveringsmetode. I tillegg til å gi maten en helt særegen smak bidrar røyken til at matens holdbarhet forlenges. Røkelaks har lange tradisjoner i Norden.

Bildet kan inneholde: bord, servise, kunst, maleri, vindu.
Publisert 25. mai 2021 09:21

I middelalderens klostre var kostholdet strengt regulert og reglene nedskrevet. Derfor vet vi en del om hva som ifølge regelen skulle serveres til munker og nonner. Brød må ha vært en viktig del av kostholdet på alle årets dager, også i fastetiden.