English version of this page

Aktuelle saker

Bildet kan inneholde: drikkevarer, gest, linje, flaske, plast flaske.
Publisert 20. juni 2022 14:05

Sommermelk! I middelalderen var det først og fremst på denne tiden av året at du fikk tak i fersk melk. Da gjaldt det å få de verdifulle dråpene til å vare. Flatbunnede, runde kar laget av trestaver ble brukt til å «sette bort» melken for å skille ut fløte eller rømme. Helt opp til nyere tid har man gjort dette, og karene har hatt navn som «melkeringe» og «rømmekolle». Melkeretten ved samme navn er lett å lage.

Illustrasjon av fasen og mulig parkområde for det nye museet.
Publisert 10. juni 2022 11:47

Kostnadskutt i det nye Vikingtidsmuseet vil ramme publikumstilbud og opplevelser hardt, men innsparingene av kuttene vil være er helt minimale. Samtidig vil forsinkelsene medføre betydelig risiko for vikingskipene, viser en ny rapport.

Bildet kan inneholde: mat, ingrediens, mat, anlegg, rett.
Publisert 8. juni 2022 09:41

En liflig duft som likner frisk ingefær kan ifølge middelalderske urtebøker gjøre underverker for både kvinner og menn. Den er så potent at kunnskapen om hva den kan utrette bør holdes skjult – for kvinner!

Publisert 22. mai 2022 15:39

Om høsten i år 1282 gikk det ut bud fra kong Eirik Magnusson om at utlendinger ikke lenger skulle få lov til å drive skjenkesteder i byen. Dameøl nevnes spesielt. Var det moren hans som sto bak? Det går i hvert fall klart fram at den nye loven hadde fått godkjenning både fra henne, fra kongens råd og alle de beste mennene i byen.

Bildet kan inneholde: tre, verktøy, naturmateriale, kunst, font.
Publisert 8. mai 2022 10:40

Kong Harald Hardråde var kjent for å være gnien med maten til hirdmennene sine. Bare ett eneste måltid om dagen fikk de, og ofte gikk de halvmette og misfornøyde fra bordet. Da var det at en Islending som het Halle fikk nok.

Bildet kan inneholde: vann, væske, væske, tre, bestikk.
Publisert 25. apr. 2022 09:52

De strenge cisterciensermunkene som holdt til i klosteret på Hovedøya hadde ikke lov til å snakke mens de spiste. Måltidene skulle foregå i taushet. I stedet for å si «kan du sende meg melka», hadde de et eget sett med uttrykk på tegnspråk. Blant dem er også tegnet for honning.

Bildet kan inneholde: tre, murstein, bygning, farger og nyanser, varme.
Publisert 10. apr. 2022 19:20

Om høsten i året 1356 startet Arnald baker og kona Magdalena sitt eget bakeri i Oslo. Men det skulle likevel gå mange år før de fikk kongelig brev på at de fikk lov til å oppføre sin egen bakerovn på tomta. Dette vet vi fordi de to iherdige bakerne er blant svært få navngitte håndverkerne i bevarte privilegiebrev fra middelalderen. Men hvordan så bakerovnen deres ut? 

Bildet kan inneholde: tre, organisme, gjøre, gjenstand, kunst.
Publisert 27. mars 2022 13:06

På en søppeldynge utenfor bispeborgen i Oslo hadde noen slengt fra seg en hel spedgris en gang i høymiddelalderen. Den ble funnet av forbløffede arkeologer mange hundreår senere. Det skulle ha vært et festmåltid. Hva gikk galt?

Bildet kan inneholde: håndskrift, gjøre, skriving, papir, dokument.
Publisert 14. mars 2022 08:09

I året 1370 satt den senere så mektige Margrete 1 som 17-åring på Akershus slott og sultet. Noe måtte gjøres, og hun skrev til sin mann kongen for å få kjøpt noe mat på krita.

Bildet kan inneholde: tre, maleri, mytisk skapning, kunst, illustrasjon.
Publisert 28. feb. 2022 07:47

1 mars er det fetetirsdag, og du kan spise så mye du vil.

Jotunen Hyme skal i følge et dikt fra middelalderen ha eid en gryte som var så stor at den kunne romme mat til alle æsene.

Bildet kan inneholde: fugl, gjerde, nebb, kvist, fjær.
Publisert 14. feb. 2022 08:23

Feiring av Valentinsdagen som kjærlighetens og elskovens dag er ny i Norge. Men denne dagen har noen steder vært forbundet med kjærlighet siden senmiddelalderen. Helgenfortellingen til Valentinus er skjult bak et slør av uklarhet, og det er ikke lett å se koblingen mellom helgen og kjærlighetsdyrkelse. Kanskje har det mer å gjøre med våren som er i vente og fuglene som leter etter en partner?

Bildet kan inneholde: mat, ingrediens, naturlig mat, grunnmat, produsere.
Publisert 3. jan. 2022 10:03

Allerede fra 1200-tallet var det mulig å tjene seg rik på å handle med fiken. Den søte, myke frukten var en høyt verdsatt luksusvare som etter hvert ble tilgjengelig for stadig flere mennesker i byene. Retter med fiken hørte til på kjøttfrie dager. 

Bildet kan inneholde: fisk, kunst, mat, gjenstand, maleri.
Publisert 20. des. 2021 09:09

Etter gammel katolsk tradisjon skal man faste i dagene før jul. Men det betyr ikke at man må la være å spise.

Bildet kan inneholde: mat, eggeplomme, ingrediens, brød mel, oppskrift.
Publisert 4. des. 2021 13:14

Den første gangen jeg så denne oppskriften trodde jeg at jeg hadde sett feil. Men nei, dette er faktisk en slags pastaputer med kyllingfyll fra 1300-tallet 

Publisert 22. nov. 2021 09:11

Grøt er en trofast traver på norske bord, og mange av oss starter dagen med en porsjon grøt. Det gjorde også soldatene som kjempet under den store Hansakrigen.

Publisert 13. okt. 2021 19:17

Kulturhistorisk museum og Naturhistorisk museum samarbeider om undersøkelser av mat og medisinplanter på Hovedøya. Vi er er godt i gang. Her får du en stemningsrapport.