Donald på Vikingskipshuset

I nyeste nummer av Donald ser vi at den naive anda blir lurt til å stjele et dyrehode fra Vikingskiphuset på Bygdøy.

Bildet kan inneholde: tegnefilm, virveldyr, organisme, pattedyr, samfunnet.

Denne gangen tar Donald med seg sine små nevøer på en liten rundreise i Oslo og omegn. Blant annet legger han turen innom Vikingskiphuset og stjeler like godt en dyrehodestolpe. Det hele utvikler seg til en vill og mystisk operasjon. Og for den tegneserieglade er bare å komme seg til nærmeste bladutsalg og skaffe seg sitt eget eksemplar!

Vi vet ikke helt sikkert hva dyrehodene ble brukt til, men det finnes mange spennende teorier, blant annet at de kunne beskytte mot onde ånder, og at de ble brukt i religiøse seremonier.

Mystisk beskyttelse

Det ble funnet i gravkammeret i Osebergskipet sammen med tre andre dyrehoder. Det var to kvinner som ble begravet i Osebergskipet sammen med mange flotte gjenstander. Det var bare de rikeste og mektigste i samfunnet som fikk slike graver, og det var kun de adelige og kongelige som ble begravet i så store og flotte skip. Med skipet kunne de nemlig sikre reisen til dødsriket. De fire dyrehodene ble funnet med tau gjennom munnen, som om de biter over det. Sammen dannet dyrehodene en innhengning rundt de døde. Vi tror dyrehodene beskyttet mot onde krefter eller ånder, men beskyttet de de døde? Eller beskyttet de levende fra de døde?

De fire dyrehodene som er på Vikingskipshuset er de eneste dyrehodene som finnes i hele verden, i tillegg til ett som er i dårlig forfatning i Kulturhistorisk museums magasin. Ikke rart den mystiske damen i Donald ville stjele den!

Bildet kan inneholde: tegnefilm, skrift, kunst, fiktiv karakter, internett-meme.

Barokkhodet

Arkeologene har navngitt dyrehodene etter hva de syns det liknet på. Akademikeren, løvehodet, barokkhodet og det siste hodet. Dyrehodet i Donald er oppkalt etter Barokkstilen som er kjent for sine overdådige dekorasjoner. Det er lett å se hvorfor arkeologene fikk assosiasjoner til barokken når de skulle navngi dette dyrehodet!

I serien tar Donald dyrehodet under armen og gir det til den mystiske tyven. Hvis man skulle holdt dyrehodet på den måten, ville det faktisk ha smuldret opp! For at dyrehodet skal holde seg i god stand, trenger det å stå i et kontrollert miljø som i monteret.Det er laget av tre, med sølvnagler og øyne og tenner av sølv. Det var nok ganske blingy når det var nytt og nypolert. De er veldig skjøre fordi treet er veldig gammelt. Dyrehodet ble lagt i graven i år 834, så det gjør den 1200 år gammel!

Nederst på halsen på dyrehodene var det festet et om lag halv meter langt skaft. Med skaftene kunne hodene til nøds bæres, men de var bedre egnet til å festet i vegger eller ved et høysete. Fire dyrehodefigurer er stilt ut i museet, mens den femte er i dårlig tilstand og blir oppbevart i museets magasin.

Publisert 16. juli 2018 10:00 - Sist endret 11. feb. 2021 10:57