Han brettet ut vikingskipet og vant konkurransen

Hvor mye veier Osebergskipet? Men en spesiell utregningsmetode tok Carl Olav Staffs innersvingen på 1600 konkurrenter og kom til at skipet måtte veie 4225 kilo. Det er bare 6 kilo unna riktig svar som er 4219, og gir en klar seier!

Kulturhistorisk museums tippekonkurranse har skapt et enormt engasjement. I tre uker har publikum kunnet tippe vekten på verdens vakreste vikingskip, og forslagene har strømmet inn.
Men det er tydeligvis en fordel å være sivilingeniør med sans for hoderegning når man skal beregne vekt. Etter å ha tenkt seg grundig om mente Carl Olav Staff at Osebergskipet måtte veie 4225 kilo. Det er bare 6 kilo unna riktig svar, og ga en soleklar seier.

- Denne konkurransen trigget meg. Som sivilingeniør innen bygg er jeg vant til å tenke vekt, og jeg ville finne ut hvor mange kubikkmeter tømmer som trengs for å lage et vikingskip, sier Staff.

Nå må han rydde hylleplass hjemme til hovedpremien - en håndlagd tremodell av Osebergskipet.

La vikingskipet flatt på gulvet

Carl Olav Staff var på jobbtur i Polen sammen med to kolleger fra Selvaag da de kom over konkurransen på mobiltelefonen. Mens de kjørte en 2,5 timer lang biltur til boliggigantens fabrikk øst for Warszawa, diskuterte de seg frem til hvert sitt svar.

- Hvordan gikk du frem for å finne vekten?

- I konkurransen sto det at båten er 21,5 meter lang og fem meter bred. Jeg tenkte at sidebordene ville dekke et areal på drøyt 100 kvadratmeter dersom båten hadde blitt brettet flat ut på gulvet. Tykkelsen på bordene er mellom 2 og 3 cm, og dermed visste jeg at de utgjorde mellom 2 og 3 kubikkmeter treverk, sier Staff.

Det vanskeligste var å tippe vekten på spantene som holder skroget sammen. Der gjettet han et sted mellom 400 og 500 kilo til sammen. Til slutt la han på vekt på skipsdekket, en tretønne og 30 årer som ligger om bord.

- Det ble jo en del tipping, og jeg var redd jeg hadde tippet for lav vekt. At jeg skulle vinne konkurransen er utrolig morsomt, sier Staff.

Vikingskip på flyttefot

Om noen år flytter Osebergskipet inn i det nye Vikingtidsmuseet. For å klargjøres til sin siste reise er vikingskipet blitt veid i januar. Gjennom et innfløkt system er hele båten løftet en millimeter opp fra bakken, og vekten er registrert gjennom en rekke målepunkter. Til slutt endte totalvekten på 4219 kilo. 

Publisert 29. jan. 2019 12:15 - Sist endret 23. sep. 2020 08:31