Hva har Jon Snows sverd til felles med vikingsverdene på Historisk Museum?

Vi varmer opp til neste episode…

Foto: HBO, KHM/Ellen C. Holte

Vi varmer opp til mandagens episode…

Det må være lov å si at Longclaw, sverdet til Jon Snow, spiller en slags hovedrolle i Game of Thrones. Og siden vi på Historisk museum er over snittet interessert i både Game of Thrones og gamle sverd, har vi snakket om hvor mye sverdet til Jon Snow har til felles med våre fineste vikingsverd.

Det var rikdom og posisjon som avgjorde hva slags sverd du hadde, i vikingtiden som i Game of Thrones. I vikingtiden skulle alle frie menn eie minst tre våpen; spyd og skjold og øks eller sverd. Det de fleste menn ønsket seg aller mest, var et fint sverd.

Sverd var overklassens våpen, jo rikere og mektigere du var, desto finere sverd kunne du pryde deg med. Sverdene kunne være utsmykket med både intrikate mønster og edelmetall. Utformingen av slire og hjalt, sverdets håndtak, skulle vise at du bar et flott og kostbart sverd. Sverdet var som et smykke, og skulle være så fint og flott som du hadde råd til.

Flere av de fineste sverdene på museet er i likhet med Jon Snow sitt, damaskert. Det er en smiteknikk som gjør sverdet svært sterkt og fleksibelt, men som også gir et helt spesielt, vakkert mønster i bladet.

Longclaw er prydet med en skrekkulv, og selv om dyrehoder på sverdene ikke var vanlig i vikingtiden, er det rent personlige ved sverdene et fellestrekk. Jon Snow har fått sitt sverd i gave, og det er personlig tilpasset ham, med ulven, seglet til Stark-familien på hjaltet. Vikingene hadde også et personlig forhold til sverdene sine, de var tilpasset eieren og de mente sverdene hadde personlighet.

Sverdene ble sett på som levende, og ble tillagt magiske egenskaper. Som i Game of Thrones kunne også vikingsverdene ha navn, og ble ofte beskrevet i poetiske vendinger som for eksempel «flammen» eller «bloddrikkende ildtunge». For vikingene var sverdene mye mer enn bare et våpen.

Så viktig var sverdene, at det var vanlig å bli begravet med våpenet sitt, slik at man på den måten fikk med seg sverdet til dødsriket. Det har vi ikke sett i Game of Thrones. Her virker det som om sverdene går i arv blant de levende, slik Jon Snow har fått sitt i gave fra Lord Jeor Mormont, etter å ha vært i familien Mormont i lange tider. Spørs om vi får vite mer om Longclaws endelige skjebne…

Mens Longclaw er et fantasysverd, finner du helt ekte vikingsverd på Historisk Museum. Visste du at museet har over 3000 sverd i samlingene sine? Fem av de flotteste kan du se i vår nye utstilling VIKINGR akkurat nå!

Publisert 13. mai 2019 12:20 - Sist endret 23. sep. 2020 08:35