English version of this page

- En gledens dag for vikingarven

Regjeringen varslet i dag at den etterlengtede startbevilgningen for bygging av det nye Vikingskipsmuseet kommer i statsbudsjettet til neste år.

Nyheten kommer på Universitetes 208-årsdag.

- Det er en gledens dag for vikingskipene og vikingarven vi forvalter for de kommende generasjonene. Å bygge et nytt vikingskipsmuseum er nødvendig for å sikre dem for fremtiden, sier rektor Svein Stølen og direktør for Kulturhistorisk museum Håkon Glørstad på pressekonferansen på Vikingskipshuset.

Kulturminister Trine Skei Grande og forskningsminister Iselin Nybø presenterte planene på Vikingskipsmuseet på Bygdøy i dag, sammen med Camilla Wilhelmsen (Oslo Frp), Espen Andreas Hasle (Oslo KrF), Saida Begum (Oslo Høyre) og Marit Vea (Oslo Venstre).

- Dette er en viktig dag for Norge som historienasjon, og jeg som gammel historielærer syns dette er fantastisk. Nå kan jeg si "GO", sa en entusiastisk Grande.

- Vikingsamlingen er en helt unik verdensarv. Det er vårt ansvar å ta vare på denne samlingen på en god og ordentlig måte. Dette bygget vi står i er dimensjonert for 40.000 besøkende, men får over 500.000 i året. Disse skipene tåler ikke støvet, temperaturen, vibrasjonen fra alle disse besøkende. Det er derfor min glede på vegne av regjeringen å innvilge 35 millioner kroner til byggestart av det mye museet, sier Nybø.

I 2014 bestilte Solberg-regjeringen utredning av nytt museumsbygg for vikingskipene på Bygdøy. I 2018 var planleggingen avsluttet og regjeringen fikk overlevert et kvalitetssikret prosjekt for nybygg i forlengelsen av det gamle.

- I mer enn hundre år har ulike regjeringer skjøvet ansvaret for vikingskipene foran seg. Med Granavolden-erklæringen tok regjeringen Solberg endelig et viktig og nødvendig skritt for å sikre vikingskipene som Norges unike bidrag til verdensarven. I dag kan vi feire at vi har tatt en stort skritt videre. Vi bretter opp ermene og skal gjøre alt vi kan for å sikre skip og gjenstander frem til det nye Vikingsskipsmuseet står ferdig. Tusen takk til alle som har bidratt for at vi kan feire i dag; ikke minst alle våre hardtarbeidende kollegaer på Kulturhistorisk museum og Vikingskiphuset, sier Stølen.

- Dette er en merkedag. Gratulerer Norge. Takk for at jeg får oppleve denne dagen. Tusen takk til Iselin Nybø, Trine Skei Grande og hele regjeringen Solberg, sier Glørstad.

Vikingsamlingens forfall.

Det nye Vikingtidsmuseet.

Publisert 2. sep. 2019 11:20 - Sist endret 11. aug. 2021 22:14