Vikingenes vakre verden

Hva skjer når man samler de aller flotteste gjenstandene fra norsk vikingtid i én utstilling?

Foto: Ellen C. Holte / Kulturhistorisk museum, UiO

Foto: Ellen C. Holte / Kulturhistorisk museum, UiO

Alle vet at vikingene var voldelige og nådeløse krigere. Men visste du at vikingene også var svært dyktige håndverkere som elsket glitter og pyntegjenstander?

Se for deg en vikinglandsby i Norge for 1000 år siden. I smia står smeden og lager intrikate mønstre på et sverd som høvdingsønnen snart skal få. Kvinnene som farer over gårdsplassen viser stolt frem de fantastiske sølvbrosjene de har festet til kjolene.

De 40.000 vikinggjenstandene som er funnet i Sør-Norge de siste 100 årene gir innblikk i en langt mer sammensatt kultur enn vi ofte tenker om denne sagnomsuste perioden. Fra popkulturen kjenner vi vikingene som brutale, primitive og ubehøvlede, men dette er langt fra hele bildet. Vikingene var langt mer sofistikerte enn sitt dårlig rykte skulle tilsi.

Jålete

Vikingene var opptatt av at ting skulle være forseggjort og pent, og på museet kommer du virkelig tett på noen av de vakreste gjenstandene fra denne perioden. Et eksempel er en ridespore i gull funnet i Rygge.

Den er den eneste i sitt slag i Skandinavia, og er dekket av intrikate mønstre i gulltråd og gullperler. Sporen må ha hatt en eier som ikke var redd for å vise frem rikdommen sin. Estetikk var en viktig del av vikingkulturen, og fortalte både om status og smak.

Rikdom og reiser

Vikingtiden omfatter tiden fra omkring 750 til 1050 e.kr, og er en periode da folk fra Norge, Sverige og Danmark reiste ut i verden i stor skala. De mange reisene vestover, sørover og østover gjorde at vikingene kom i kontakt med folk på nye måter, og brakte rikdommer og nye ideer med seg hjem. I utstillingen får du se skatter i gull og sølv fra fjerne strøk funnet i Norge.

Vikingene etablerte også nye handelssteder, hvor handelsfolk utenfra brakte varer inn. Samtidig brakte de sine egne smykker, våpen og skikker ut i verden. Reisene og vikingskip et yndet motiv både i den norrøne sagalitteraturen og i moderne fortellinger om vikingtidssamfunnet. Men vikingenes reiser og møter med andre kulturer og samfunn la også på mange måter grunnlaget for de store samfunnsendringene i perioden.

Utstillingen designet av Snøhetta

Om noen år vil Kulturhistorisk museum åpne et nytt museumsbygg i forlengelsen av dagens Vikingskipshus på Bygdøy. Utstillingen VÍKINGR inneholder noen av de mange gjenstandene som du vil finne i det nye museet når det står klart. Utstillingen er designet av Snøhetta.

Bildet kan inneholde: Av, Lobby, Gulv, Rom, Gulv.
Utstillingen er designet av Snøhetta. Foto: Calle Huth

 

Publisert 9. juli 2019 10:26 - Sist endret 5. feb. 2021 08:05