Presentasjon av arkivet

Arkivet ved Kulturhistorisk museum starter nå opp en ny serie med Arkivtorsdag på nett og sosiale medier. Hver første torsdag i måneden vil vi presentere smakebiter fra arkivet – både fra det varierte og spennende innholdet som vi forvalter, men også fra vårt daglige arbeid. Vi starter vår nye serie med å presentere arkivet.

Bildet kan inneholde: møbler, produkt, hylle, tre, rom.

Fra arkivet på Kulturhistorisk museum. Foto: Kulturhistorisk museum, UiO

Arkivet ved Kulturhistorisk museum forvalter museets saks- og fagarkiver, fra det som tidligere var de selvstendige museene: Oldsaksamlingen, Etnografisk museum og Myntkabinettet, og inneholder arkivmateriale fra 1811 og frem til i dag. Dette inkluderer også Runearkivet og fotoarkivet.

Det mest kjente fagarkivet er trolig Topografisk arkiv (Top.ark.), som inneholder informasjon om arkeologiske funn og forvaltningssaker for arkeologiske kulturminner, samt originaldokumentasjon fra arkeologiske utgravninger fra museets forvaltningsområde som dekker 10 fylker (Østfold, Akershus, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder).

Arkivsamlingen er sortert etter fylke, kommune og videre på gårdsnummer eller gårdsnavn – derav topografisk arkiv. Herunder finnes det ytterligere arkivsamlinger som et eget prosjektarkiv med de store arkeologiske utgravingsprosjektene, tegningsarkiv med dokumentasjon fra arkeologiske utgravninger og gjenstandstegninger.

Under Topografisk arkiv har vi også en egen serie med et middelalder-arkiv.

Digitalisering

Det meste av de gamle arkivseriene er ikke digitalisert og er således ikke åpent og tilgjengelig i den grad vi kunne ønske. Arkivet vil at publikum i fremtiden skal få tilgang til våre ulike arkivsamlinger og enestående arkivskatter, og våren 2014 startet vi med et forprosjekt for «Heldigitalt arkiv» (HDA). Vi håper å kunne starte et prøveprosjekt vinteren 2014/2015.

Tilgang til arkivet

Arkivet er åpent for publikum etter avtale. Ta kontakt med oss på postmottak@khm.uio.no

Emneord: presentasjon, topografisk arkiv, Heldigitalt arkiv, HDA
Publisert 7. aug. 2014 11:48 - Sist endra 9. sep. 2020 10:01
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere