1100 år gammel spesialmeny

En eldgammel kokebok avslører hva Bagdads hersker serverte når han fikk kristne gjester på besøk.

Bildet kan inneholde: kunst, maleri, kostymedesign, visuell kunst, vintage-klær.
Harun Al-Rashid var den femte av de Abbasidiske kalifene. Han regjerte fra 786 til 809, mer enn 100 år før kokeboken ble skrevet ned. Boken baserer seg antakelig delvis på eldre manuskripter. Foto: Wikimedia Commons.

Avanserte matretter har alltid vært et viktig symbol for å vise makt og innflytelse. Om du hadde vært så heldig å bli invitert til kalifenes palasser i Bagdad på 900-tallet, ville du derfor blitt vartet opp med de herligste måltider. Kristne gjester kunne se frem til spesialtilpasset mat.

En gang på 900-tallet satte en høytstående person, kanskje Kalifen selv, seg fore å samle det feirede abbasidiske kjøkken i en omfattende kokebok. Han gav oppdraget til Ibn Sayyar Al-Warraq.

Forfatteren skrev med hensikt en kokebok for samfunnets aller øverste lag. I innledningen skriver han: «Du spurte meg, måtte Gud gi deg et langt liv, om å skrive en bok om retter tilberedt for konger, kalifer, for lorder og dignitærer». Antakelig var forfatteren selv ikke kokk. Navnet hans har fått forskere til å spekulere på om han kan ha vært i bokbransjen. 

Kalifen holdt gjestfriheten høyt i ære. Det ser ut til at han også har hatt en rekke besøk av høytstående kristne gjester. Det ble servert avanserte retter av fisk, fugl og kjøtt. Men også spesialtilpassede retter til syke og folk med spesielle behov. Et helt eget kapittel i kokeboken er viet til retter «som kristne spiser under fasten». I den katolske fastetiden skulle man i middelalderen ikke spise kjøtt eller melkeprodukter. I mange religiøse ordener holdt man seg også borte fra egg og ost i den strengeste fasten. I kalifens kokebok er det en rekke retter som tar hensyn til alt dette. Her finnes det oppskrifter på omeletter uten egg og yoghurt uten melk. Men det er også delikate grønnsakretter for en kresen gane. Her er et eksempel på en kald rett av bønner i kapittelet for retter under fastetiden:

Kok bønnene og sil fra vannet. Putt dem i en bolle og tilsett søtet sennep (med honning?) og like deler søt vineddik og olivenolje. Strø over en generøs mengde knuste valnøttkjerner, garner retten med hakket persille og vinrute og server. Inshallah.

Vinrute eller Rue (Ruta Graveolens), er en krydderplante med en litt bitter og skarp smak. Planten kan anvendes frisk eller tørket.

Bildet kan inneholde: blomst, anlegg, pollinator, insekt, leddyr.
Vinrute. Foto: C. T. Johansson/Wikimedia Commons

Kokeboken fra 900-tallet er oversatt til engelsk i boka Annals of the Caliphs`Kitchens av Nawal Nasrallah.

Av Marianne Vedeler
Publisert 27. jan. 2021 14:25 - Sist endra 23. feb. 2021 07:59

Om Mat i middelalderen

Vi ser nærmere på hva slags mat man spiste i middelalderen og hvordan den ble dyrket og tilberedt. Vi vil vise frem resultater fra laboratoriet i forskningsprosjektet FOODIMPACT og spennende skatter fra samlingene våre som kan fortelle om middelalderens mangfoldige matkultur.