En delikat snyltefisk

Når vi går i butikken for å kjøpe fisk er det ofte de samme, relativt få artene vi får tilbud om å kjøpe. De som fisker selv vet at det finnes et hav av ulike fiskemiddager der ute. En fisk som du sjelden får kjøpt i butikken er Niøye.

Bildet kan inneholde: øye, marine virvelløse dyr, kjeve, tre, fisk.

Havniøye har munnen full av en kraftig sugeskive med tenner. Foto: T. Lawrence, Great Lakes Fishery Commission /Wikimedia Commons

Et annet navn på samme fisk er Lamprett. Denne fisken likner på en ål av utseende og har ikke ni øyne. Navnet kommer av de mange gjelleåpningene som fisken har på siden. Det finnes fire ulike arter av Niøye i Norge, som lever både langs kysten og i elver. At disse ikke lenger selges så ofte er kanskje greit, for mange av Niøye-artene begynner i dag å bli sjeldne.

Niøye er en snyltefisk. En kraftig sugeskive full av horntenner sørger for at den kan suge seg fast til andre dyr og suge blod og kraft fra dem.

I middelalderen ble denne fisken regnet for en delikatesse. Den er nevnt i flere av de bevarte kokebøkene både på fransk og på norrønt. I følge en fransk kokebok skal den serveres sammen med Spekket melk, en rett du finner oppskrift på i en annen post på denne bloggen. I en norrøn oppskriftssamling fra omkring år 1300 heter Niøye næghær øghen. Der anbefales en enkel hvitløksaus som egner seg både for denne fisken og for stekt ål. Her kommer den korte oppskriften:

De salso valente ad quosdam pisciculos

Pipær oc kloflek skal man takæ iæfnæ oc malæ mæth ædikæ oc salt. Thænnæ salsæ ær goth til stect alnæ oc næghær øghen.

                                       Oppskrift K12, Ny samling nr 66 i Det kngl. Bibl i København

 

Oversatt til moderne norsk blir det omtrent sånn:

En saus som er god til småfisk

Man skal ta like mye av pepper og hvitløk og male det med eddik og salt. Denne sausen er god til stekt ål og Niøye.

 

 

Av Marianne Vedeler
Publisert 18. juli 2021 07:59 - Sist endra 16. aug. 2021 09:44

Om Mat i middelalderen

Vi ser nærmere på hva slags mat man spiste i middelalderen og hvordan den ble dyrket og tilberedt. Vi vil vise frem resultater fra laboratoriet i forskningsprosjektet FOODIMPACT og spennende skatter fra samlingene våre som kan fortelle om middelalderens mangfoldige matkultur.