Et annet navn på samme fisk er Lamprett. Denne fisken likner på en ål av utseende og har ikke ni øyne. Navnet kommer av de mange gjelleåpningene som fisken har på siden. Det finnes fire ulike arter av Niøye i Norge, som lever både langs kysten og i elver. At disse ikke lenger selges så ofte er kanskje greit, for mange av Niøye-artene begynner i dag å bli sjeldne.
Niøye er en snyltefisk. En kraftig sugeskive full av horntenner sørger for at den kan suge seg fast til andre dyr og suge blod og kraft fra dem.
I middelalderen ble denne fisken regnet for en delikatesse. Den er nevnt i flere av de bevarte kokebøkene både på fransk og på norrønt. I følge en fransk kokebok skal den serveres sammen med Spekket melk, en rett du finner oppskrift på i en annen post på denne bloggen. I en norrøn oppskriftssamling fra omkring år 1300 heter Niøye næghær øghen. Der anbefales en enkel hvitløksaus som egner seg både for denne fisken og for stekt ål. Her kommer den korte oppskriften:
De salso valente ad quosdam pisciculos
Pipær oc kloflek skal man takæ iæfnæ oc malæ mæth ædikæ oc salt. Thænnæ salsæ ær goth til stect alnæ oc næghær øghen.
Oppskrift K12, Ny samling nr 66 i Det kngl. Bibl i København
Oversatt til moderne norsk blir det omtrent sånn:
En saus som er god til småfisk
Man skal ta like mye av pepper og hvitløk og male det med eddik og salt. Denne sausen er god til stekt ål og Niøye.