Førjulsfaste

Etter gammel katolsk tradisjon skal man faste i dagene før jul. Men det betyr ikke at man må la være å spise.

Bildet kan inneholde: fisk, kunst, mat, gjenstand, maleri.

Brosme er hvit og fast i kjøttet og er derfor enkel å steke. Fisken har en nesten nøtteaktig, søtlig smak som kan minne om hummer. Foto: Matthieu Godbout, GNU FDL, Wikimedia Commons

Imbredagene er et navn som brukes om dagene i uka før jul. I Eidsivatings eldre kristenrett heter det: Den som ikke faster, eller eter kjøtt eller hvitt (melk og melkemat) på imbredagene, han skal bøte 6 øyrer til biskopen.

Da kristendommen kom til Norge kom også et ideal om å spise og drikke med måte. Der det i før-kristen tid var en god ting å spise mye kjøtt, ble det nå forbud mot å spise kjøtt på bestemte dager og i perioder av året. Ved å holde seg unna enkelte matvarer bekjente man sin synd og viste at man var et kristent menneske. Men det var også en måte å holde seg frisk på.

Gjennom Imbredagene, som er onsdag, fredag og lørdag før julaften, skal man altså etter gammel skikk holde seg unna alt som smaker av kjøtt og melk. Da er det fisk som gjelder.

I en av oppskriftsamlingene fra middelalderen finner vi en enkel rett av stekt fisk med en saus av stekesjy, sennep og honning. Et perfekt valg under Imbredagene. Et av fiskeslagene som anbefales til denne oppskriften er brosme. Mange kjenner denne fisken fra middelhavsregionen, men vi har den også i Norge og du kan finne den i gode fiskedisker.

Retten er enkel. Man tar en brosme, gjedde eller annen fisk, og steker den godt. I pannen pensler du fisken med følgende blanding: 4 ts grov sennep, 1 ts honning, 1 ts eddik. Salt og pepper etter smak.

Når fisken er stekt heller du litt vann i pannen sammen med stekesjyen, lar det koke opp og serverer som saus.

Her er originalen:

Man skal takæ synup oc latæ til fiarthæ deld hunugh oc malæ hænnæ mæth goth ædik. (…).

Man skal takæ brasn, oc gæddæ oc allæ fyskæ oc stekæ them wæl, oc drøpæ meth thæn oli thær først ær af saugh. Thæn timæ the æræ wæl stektæ, swa takæ af thæn oli oc støtæ mæth ædykæ oc writhæ gømæn et klæthæ. (..)

 (K8; K10, Kristensen 1908-20:196).

Av Marianne Vedeler
Publisert 20. des. 2021 09:09 - Sist endra 25. jan. 2022 16:59

Om Mat i middelalderen

Vi ser nærmere på hva slags mat man spiste i middelalderen og hvordan den ble dyrket og tilberedt. Vi vil vise frem resultater fra laboratoriet i forskningsprosjektet FOODIMPACT og spennende skatter fra samlingene våre som kan fortelle om middelalderens mangfoldige matkultur.