Det er en belærende tone i Le Ménagier de Paris, som ble utgitt i trykket utgave for første gang i 1846 og oversatt til engelsk i 1928.
I denne boken om hvordan man skal bli den perfekte middelalder-hustru er det instrukser om religiøse og moralske plikter, hvordan man bør te seg og hva som skal til for å bli ydmyk og lydig overfor sin mann. Men en stor del er også viet til hvordan man skal forberede og sette sammen et måltid. Her er det mye å lære om middelalderens matkultur, ikke minst om hvordan den utspilte seg i Paris i senmiddelalderen.
Her er et forslag fra boken til en kjøttløs middag i fastetiden med tre retter, eller rettere sagt mange retter servert i tre omganger. Legg merke til den for oss uvanlige blandingen av fisk og søtsaker:
Servering av første rett:
- bakte epler
- store bakte provencalske fikner med laurbærblad
- karse og sorrel-blader med eddik
- ertesuppe
- salt ål
- hvit sild
- saus laget på stekt salt- og ferskvannsfisk
Andre rett:
- Karpe
- Gjedde
- Tunge
- Mort
- Laks
- Ål i tykk saus
- Og en urtestuing
Tredje rett:
- Stekte pimperneller
- Fritert fisk
- Nise og Frumenty-pudding
- Chips
- Norske kaker
Les mer:
The Goodman of Paris. A treatise on moral and domestic economy by a citizen of Paris, c. 1393
Oversatt av Eileen Power, The Boydell Press, Woodsbridge