Husfaren fra Paris

I årene 1392 til 1394 satt en rik og skrivekyndig borger i Paris og skrev en fyldig instruksjonsbok til sin unge og uerfarne kone. Hun var bare 15 (!) år, selv var han antakelig rundt de 60, og han syntes hun hadde mye å lære før hun kunne bli en dyktig husmor slik han ville ha henne.

Bildet kan inneholde: bord, servise, servise, tallerken, mennesker.

Et fransk måltid på 1400-tallet. Foto: Paris, Bibliothèque nationale, Département des manuscrits; France 9140, folio 193/Wikimedia Commons

Det er en belærende tone i Le Ménagier de Paris, som ble utgitt i trykket utgave for første gang i 1846 og oversatt til engelsk i 1928.

I denne boken om hvordan man skal bli den perfekte middelalder-hustru er det instrukser om religiøse og moralske plikter, hvordan man bør te seg og hva som skal til for å bli ydmyk og lydig overfor sin mann. Men en stor del er også viet til hvordan man skal forberede og sette sammen et måltid. Her er det mye å lære om middelalderens matkultur, ikke minst om hvordan den utspilte seg i Paris i senmiddelalderen.

Her er et forslag fra boken til en kjøttløs middag i fastetiden med tre retter, eller rettere sagt mange retter servert i tre omganger. Legg merke til den for oss uvanlige blandingen av fisk og søtsaker:

Servering av første rett:

  • bakte epler
  • store bakte provencalske fikner med laurbærblad
  • karse og sorrel-blader med eddik
  • ertesuppe  
  • salt ål
  • hvit sild
  • saus laget på stekt salt- og ferskvannsfisk

Andre rett:

  • Karpe
  • Gjedde
  • Tunge
  • Mort
  • Laks
  • Ål i tykk saus
  • Og en urtestuing

Tredje rett:

  • Stekte pimperneller
  • Fritert fisk
  • Nise og Frumenty-pudding
  • Chips
  • Norske kaker

Les mer:

The Goodman of Paris. A treatise on moral and domestic economy by a citizen of Paris, c. 1393

Oversatt av Eileen Power, The Boydell Press, Woodsbridge

 

 

Av Marianne Vedeler
Publisert 10. mai 2021 14:08 - Sist endra 16. aug. 2021 09:44

Om Mat i middelalderen

Vi ser nærmere på hva slags mat man spiste i middelalderen og hvordan den ble dyrket og tilberedt. Vi vil vise frem resultater fra laboratoriet i forskningsprosjektet FOODIMPACT og spennende skatter fra samlingene våre som kan fortelle om middelalderens mangfoldige matkultur.