Rapport fra labben: Nå analyserer vi torskebein med isotopanalyse
Middelalderens Oslo ble gradvis del av et internasjonalt handelsnettverk. Skriftlige kilder indikerer at eksport av torsk spilte en viktig rolle i handelen. Men fiskebein utgjør en relativt liten del av dyrebeina som er funnet under utgravninger i byen. Førte den økende fiskeeksporten til at Oslos innbyggere fikk dårligere tilgang på fisk? Eller var arktisk torsk hele tiden tilgjengelig I Oslo? Alex Hirons analyserer nå stabile isotope av karbon, nitrogen, hydrogen og svovel i torskebein fra Oslogate 6. Nå vil vi forsøke å finne ut mer om hvor Oslo fikk fisken fra.

Lab-selfie: Alex Hirons lover at det er et smil bak maska
Her er Alex med en fersk rapport. Hun er nå i gang med å forberede prøveladning nr. 2 til demineralisering:
Prøver i rensekø. Foto: A. Hirons
Jeg har renset prøvene med en sandblåser og veid de rensede prøvene. Så har jeg brukt en Dremel-drill til å ta ut en delprøve, og plassert alle prøvene i et testrør (alle er merket med prøvenummer og veiet uken før).
Dremel-drillen er klar for sub-sampling. Foto: A. Hirons
Rørene blir nå veid på nytt så snart de inneholder delprøvene, og vekten av de tomme rørene trekkes fra for å få den nøyaktige prøve-vekten.
Her veies prøvene. Foto: A. Hirons
Så blir alle prøvene senket ned i 0.5 molar saltsyre, dekket med folie og satt i fryseren. Dette gjør jeg for å fjerne mineralkomponenten fra beinet. Collagenet vi trenger til isotopanalysene blir igjen.
Prøvene blir sjekket daglig. Ferdige prøver skal være myke og formbare. Dette sjekkes ved å bruke en glasspipette for å se hvor gummiaktig prøven er (hvis du presser den mot den ene siden av testrøret, former den seg da etter røret eller er den fremdeles hard og stiv?). Syren blir byttet hver annen dag, og overflødig syre helles eller filtreres bort. Så tilføres ny syre. Å lage nye flasker med fortynnet syre er en annen vanlig lab-job!
Syren byttes annenhver dag. Foto: A. Hirons
Nå demineraliseres prøvene (80 prøver totalt). Neste skritt er gelatinisering. Følg med!
Recent posts
-
Å krydre tilværelsen: Korstog, mat og handelsreiser 22. feb. 2021
-
Hvilke kjøkkenredskaper kan du absolutt ikke klare deg uten? 11. feb. 2021
-
1100 år gammel spesialmeny 27. jan. 2021

Om Mat i middelalderen
Vi ser nærmere på hva slags mat man spiste i middelalderen og hvordan den ble dyrket og tilberedt. Vi vil vise frem resultater fra laboratoriet i forskningsprosjektet FOODIMPACT og spennende skatter fra samlingene våre som kan fortelle om middelalderens mangfoldige matkultur.