Sigerdrivas magiske øl

Middelalderens store helt Sigurd Fåvnesbane fòr vidt omkring. En dag kom han til Hindarfjell. Da han nådde fjellets topp fikk han se en underlig ring av flammer som slikket høyt mot himmelen. Han syntes han kunne skimte en skikkelse der inne i flammehavet.

Del av en skjenkekanne.

Skjenkekanne fra middelalderen, funnet i Tønsberg. Foto: Adnan Icagic, KHM.

Sigurd visste at hvert eneste menneske ville skake av frykt for dette skremmesynet. Hvem ville våge å ri inn dit? Med ett skalv jorden. Men Sigurd nølte ikke. Han sporet hesten Grane og red inn i flammene, og de bøyde seg og sluknet for hans føtter.

Da han nådde inn i ringen sto det en skjoldborg foran ham, og en merkestang stakk opp av den på innsiden. Truende var den, og det syntes som om skjoldene var bundet sammen av kjempekrefter. Men Sigurd trengte seg inn bak skjoldborgen, og vel innenfor fikk han se at det lå en skikkelse på bakken midt i ringen og sov i full rustning. En kriger var det, og han sov så tungt at ingen rop eller klage kunne vekke ham.  Da tok Sigurd hjelmen av hodet til krigeren, og han så til sin forbløffelse at det var en kvinne. Han ville ta av henne rustningen, men brynja hun var iført satt så hardt på kroppen som var den grodd fast til skinnet hennes. Da tok Sigurd sverdet Gram ut av sliren og skar av brynja fra halsen og ut gjennom begge ermene. Da brynja vel var av våknet krigeren av heksesøvnen og så på Sigurd. Det var Odin, sa hun, som valde at eg ikkje kunde blundgalder brjote.

Sigerdriva het hun, og var Valkyrie. Hva Sigurd fikk i lønn? Han ba henne lære seg visdom. Hun ga ham et beger med øl. Ølet var sterkt og det hadde den egenskapen at når han drakk av det var det som om alle sorger rant av ham. Gode trolldomsvers ble sunget for hans skyld, og lykkeruner ristet:

Bjor eg byd deg
brynje-skakar.
som med makt er mengd
og manndoms ord,
som songar syng
og signande ord,
gode galdrar
og gamansruner

Historien er fritt fortalt etter Sigerdrivamål, et heltedikt i den eldre Edda. Vers nr. 11 er gjendiktet til nynorsk av Ivar Mårtensson Egnund.

Av Marianne Vedeler
Publisert 5. juli 2022 17:23 - Sist endra 20. juli 2022 14:37

Om Mat i middelalderen

Vi ser nærmere på hva slags mat man spiste i middelalderen og hvordan den ble dyrket og tilberedt. Vi vil vise frem resultater fra laboratoriet i forskningsprosjektet FOODIMPACT og spennende skatter fra samlingene våre som kan fortelle om middelalderens mangfoldige matkultur.