Tilbered en spurv til din elskede

Feiring av Valentinsdagen som kjærlighetens og elskovens dag er ny i Norge. Men denne dagen har noen steder vært forbundet med kjærlighet siden senmiddelalderen. Helgenfortellingen til Valentinus er skjult bak et slør av uklarhet, og det er ikke lett å se koblingen mellom helgen og kjærlighetsdyrkelse. Kanskje har det mer å gjøre med våren som er i vente og fuglene som leter etter en partner?

Bildet kan inneholde: fugl, gjerde, nebb, kvist, fjær.

Husspurv. Foto: Prasan Shrestha, CC BY-SA 4.0

I 1382 skrev den engelske dikteren Geoffrey Chauser:

 «For dette var på Valentinsdagen, når hver fugl kommer dit for å finne sin make»

Hva slags mat skal man tilberede til sin elskede på en dag som denne? I følge en arabisk kokebok fra middelalderen er en rett av spurv det rette å servere hvis du vil hjelpe kjærligheten litt på vei. Spurvekjøtt er, ifølge boken, et sterkt afrodisiakum. «Det er av naturen svært varmt, derfor genererer det blod som får kroppen til å sitre av feber».

Spurveomelett:

Her får du en oppskrift på en middealderomelett med spurvekjøtt. Det skal innrømmes at redaksjonen ikke selv har forsøkt oppskriften denne gangen:

Rens spurven og friter kjøttet i olje og litt salt til det er brunt. Ta 10 egg og pisk dem sammen med litt svart pepper og koriander. Hell så eggemiksen over kjøttet og stek omeletten til den er stiv.

Velbekomme!

…Men pass på! Hildegard av Bingen sier dette om begjær:

Denne brennende vind reiser seg undertiden hos et menneske i rolige og ubekymrede omstendigheter og hever hans bryst og gjør ham på en måte glad. Den løper fra brystet til hjernen og fyller både den og alle dens årer med en brennende varme.(…) Heretter slumrer menneskets fornuft i ubemerkethet.

                                                                       Hildegards legebok, s. 156.

Les mer:

Hildegard, helgen, 1997. Hildegards lægebog, Rhodos, København.

Nasrallah, Nawal, 1987. Annals of the Caliphs`Kitchens. Ibn Sayyar al-Warraq`s Tenth-Century Baghdadi Cookbook, Brill, Leiden

 

 

 

Av Marianne Vedeler
Publisert 14. feb. 2022 08:23 - Sist endra 14. feb. 2022 08:23

Om Mat i middelalderen

Vi ser nærmere på hva slags mat man spiste i middelalderen og hvordan den ble dyrket og tilberedt. Vi vil vise frem resultater fra laboratoriet i forskningsprosjektet FOODIMPACT og spennende skatter fra samlingene våre som kan fortelle om middelalderens mangfoldige matkultur.