Arrangementer

Tidligere

Bildet kan inneholde: vann, himmel, naturlig landskap, høyland, gress.
Tid og sted: 4. nov. 2022 12:0012:30, ZOOM

Collegium Medievale inviterer til et digitalt lunsjforedrag med Pål Berg Svenungsen, førsteamanuensis i eldre historie ved Høgskulen på Vestlandet. Bjørn Bandlien, professor i historie ved Universitetet i Sørøst Norge, organiserer og styrer ordet. 

Tid og sted: 2. nov. 2021 18:0021:00, Nasjonalbiblioteket

Hva er den lille istiden? Ble samfunn og litteratur i Norden påvirket av et vulkanutbrudd i Mellom-Amerika i tidlig middelalder? Var det varmere i Europa for tusen år siden? Spiller det noen rolle? Hva kan middelalderens klima lære oss om samtidens klimaforandringer? Hvordan skal vi som ikke direkte arbeider med klima forholde oss til alle nye spørsmål og funn?

Tid og sted: 23. okt. 2021, Tønsberg

Collegium medievale inviterer til tur til Tønsberg fylt med prinsessepsalter, ruiner, rekonstruksjoner og kirker

Bildet kan inneholde: kunst, maleri, illustrasjon, mytologi, cg-kunstverk.
Tid og sted: 14. okt. 2020 19:0021:00, Nasjonalbiblioteket - DIREKTE STRØMMING

Vikingtiden er en av de mest populære tidsepokene i moderne historiefremstillinger. Forestillinger om vikinger og vikingtiden er ofte preget av stereotypier, en av dem er den kvinnelige krigeren. Men fantes det egentlig kvinnelige krigere?

Bildet kan inneholde: kunst, maleri, illustrasjon, mytologi, cg-kunstverk.
Tid og sted: 22. sep. 2020 14:0017:00, Norsk Folkemuseum

Collegium Medievale og Norsk Folkemuseum inviterer til besøk i tre av museets store attraksjoner og med innlegg fra fageksperter. Vi dypdykker inn i stavkirkens hemmeligheter, katolsk og protestantisk kirkeliv, samt medisinplanter fra middelalderen. Besøket vil bli tilpasset retningslinjer for smittevern. Lunsj på Café Arkadia kl.13 for dem som ønsker.

Henter forslag fra Google
Tid og sted: 26. sep. 2019 17:0019:00, 12. etasje, Niels Treschows hus, Blindern

Torsdag den 26. september kl. 17:00 i 12. etasje, Niels Treschows hus på Blindern, vil Professor em. Shirley Ann Brown fra York university, Toronto, komme til Collegium Medievale for å gi en inspirasjonsforelesning om dette storslagne verket. Hun har Bayeux-teppet som sitt spesialområde, og er for tiden engasjert i en gruppe som planlegger et nytt Bayeux-museum.

Bildet kan inneholde: middelaldersk arkitektur, arkitektur, kapell, kirke, bygning.
Tid og sted: 10. sep. 2019 17:0019:00, Oslo Ladegård

Mange norske kulturminner fra middelalderen er relatert til kirker på en eller annen måte. Det kan dreie seg om kirkebygg, ruiner, gravsteiner, liturgiske gjenstander, tekster og runeinnskrifter, og dessuten interiør av ulikt materiale. Tirsdag den 10. september kl. 17:00 ved Oslo Ladegård og Hallvardskirken i Gamlebyen i Oslo setter fire forskere oss inn i ulike aspekter ved middelalderens kirker. 

Bildet kan inneholde: Blåkraftsarbeider, Bygningsarbeider, Jord, Personlig verneutstyr, Tre.
Tid og sted: 4. juni 2019 17:0019:00, Oppmøte utenfor Oslo Ladegård

Hvordan var det å bo i middelalderbyen Oslo?

Tid og sted: 21. mai 2019 19:0020:30, Najonalbiblioteket, Henrik Ibsens gate 110, Oslo

Game of Thrones er fantasy. Men serien forteller også mye om middelalderen - faktisk langt mer enn det mange såkalt «historiske» serier gjør! I dette seminaret vil tre middelalderforskere utforske og diskutere forholdet mellom GoT og middelalderen: arkeolog Marianne Moen fokuserer på moderlige mødre og hardføre fedre, kunsthistoriker Linn Borgen ser på arkitekturen som moralsk kompass, mens historiker Hans Jacob Orning undersøker politiske dilemmaer. Møtet ledes av filolog og journalist i Klassekampen Carline Tromp.

Foto: Justin Kimball, KHM
Tid og sted: 9. apr. 2019 17:0020:00, P.A.Munchs hus, seminarrom 360

Hvordan var Viken organisert politisk og rettslig fra romertid til høymiddelalder? Eldre runeinnskrifter vitner om jarler i dette området og arkeologiske utgravninger har avdekket rettslige og militære samlingsplasser. Fra 600-tallet vokser Borre frem som maktsenter for regionen Vingulmark og Vestfold. Hvilken påvirkning hadde dette på den rettslige organiseringen av området? Og hvordan endret organiseringen seg i rikssamlingsprosessen fra 900-tallet og med integrasjonen av Ranrike fra 1000-tallet og fremveksten av et samlet rettsområde - Borgartingslagen.

Tid og sted: 26. feb. 2019 17:0018:00, 12. etasje, Niels Treschows hus, Blindern

Styret innkaller med dette foreningens medlemmer til årsmøte.