English version of this page

Stor DNA-studie av vikinger

Seks års arbeid med viking-DNA er denne uken publisert i Nature.

Forsiden av tidsskriftet Nature med en replika av et vikingskip seilende på havet.

Studien blir omtalt som den største studien av viking-DNA noensinne, og er publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature.

Vikingenes reiser endret det politiske, kulturelle og demografiske kartet over Europa i vikingtiden (rundt 750–1050 e.Kr.). I den nye utgaven av tidsskriftet Nature presenteres en stor DNA-analyse fra vikinggraver i Skandinavia. Professor Eske Willerslev fra Universitetet i Københavns Centre of Excellence GeoGenetics er hovedforfatter av artikkelen. Professor Jan Bill ved Kulturhistorisk museum har ledet det norske arbeidet i studien.

Forskerne sekvenserte genomene til 442 mennesker fra hele Europa og Grønland, fra bronsealderen (rundt 2400 f.Kr.) til tidlig modernitet(rundt 1600 e.Kr.). I århundrene før vikingtiden, frem til slutten av 700-tallet, var det klare genetiske forskjeller mellom befolkningen i de tre skandinaviske landene.

Ulike retninger

I vikingtiden fikk vi en større genetisk blanding. Skandinavene ble likere hverandre. Befolkningen fikk genetiske innslag fra øst og sør. Dermed ble de mer europeere også.

De identifiserte også distinkte vikingbevegelser rundt kontinentet: Danske vikinger satte kurs mot England, svenske vikinger dro østover til Baltikum, og norske vikinger reiste til Irland, Island og Grønland, mens nykommere også kom inn til Skandinavia fra vest. Til en viss grad har vi visst dette. Men mye av konklusjonene hittil har vært antagelser basert på arkeologiske funn. Analysene bekrefter mange av disse. Så DNA-funnene bygger opp under det arkeologiske materialet.

Ved å sekvensere genomene til 34 personer fra et gravsted i Viking i Salme, Estland, identifiserte teamet fire brødre som var blitt begravd side om side. Nære pårørende til denne familiegruppen ble også funnet hundrevis av kilometer unna, noe som illustrerer mobiliteten som preget vikingtiden.

Publisert 17. sep. 2020 10:13 - Sist endret 11. feb. 2021 10:56