English version of this page

Vikingskipshuset er nå stengt

I dag, 1. oktober 2021, starter et nytt kapittel for Norges mest ikoniske kulturarv: Etter 95 års drift stenger Vikingskipshuset døren – og gjenoppstår i helt ny drakt i om fem år.

Helt siden museet åpnet i 1926 har Vikingskipshuset vært et nasjonalt symbol og visningssted for ikonisk kulturarv. I nesten 100 år har skipsgravene Oseberg, Gokstad og Tune og Borre bergtatt besøkende fra hele verden.

De siste ukene har nordmenn og utenlandske turister strømmet til museet for å se skipene en siste gang før dørene lukkes. Helt til siste slutt var museet fullt av besøkende, og professor i arkeologi og samlingsansvarlig for vikingskipene, Professor Jan Bill, holdt en markering før dørene ble låst for siste gang.

Bildet kan inneholde: briller, visjon omsorg, skjorte, erme, halsbånd.
Professor Jan Bill.

    – Nå sier vi takk og farvel til det gamle Vikingskipshuset som vi har kjent det gjennom lang tid. Det har vært et godt bekjentskap, både med gjenstandene og med dere som har besøkt oss igjen og igjen, sa Bill.

Det har vært helt avgjørende å bygge et nytt museum for sikre kulturarven også for kommende generasjoner, da dagens bygg ikke har gode nok forhold når det kommer til vibrasjoner, klima og temperatur. Vikingskipene har over tid blitt svakere.

    – Vi bygger ikke nytt museum fordi vi kan, men fordi vi må. Skipene og de andre gjenstandene her inne trenger et bedre sted å være i fremtiden. Men når vi nå skal gjøre det, kan jeg love at vi skal gjøre det veldig bra. Både for skipene, for dere i publikum, og for oss som jobber her, sa Bill til de siste gjestene.

Når det nye Vikingtidsmuseet åpner på Bygdøy blir det verdens viktigste formidler av vikingtiden. Det blir et museum som ikke bare forteller historien om skipsgravene som museet har vist frem til nå, men et museum som forteller historien om hele vikingtiden.

Mer enn 4000 utvalgte gjenstander skal stilles ut, og sammen med moderne fasiliteter og publikumsopplevelser vil man få et unikt innblikk i vikingenes liv og samfunn. Til sammenligning har dagens museum utstilt rundt 300 gjenstander.

I byggeperioden kan publikum oppleve utvalgte gjenstander fra vikingtiden på Historisk museum i Oslo sentrum, som er et søstermuseum til Vikingskipshuset på Bygdøy.

Til vi ses igjen.

Publisert 1. okt. 2021 11:53 - Sist endret 1. okt. 2021 11:58