ARTSCAPE/ Bergkunst i kontekst

Bergkunst er en viktig kilde til kunnskap om hvordan ulike forhistoriske grupper forsto seg selv i forhold til omverdenen. 

Forskergruppens mål er å tilrettelegge for nyskapende forskning på bergkunst og kreativ formidling av denne spektakulære og sårbare kulturarven. Initiativet omfatter helleristninger fra steinalder, bronsealder og jernalder, men også hellemalinger.

Forskergruppen vil utvikle nye perspektiver og prosjekter som bygger på eksisterende kunnskap og arkivmateriale, i dialog med relevant internasjonal forskning. Særlig vil det være et mål å sette bergkunsten inn i større sammenhenger, gjennom kvalitative og kvantitative tilnærminger til motiver og landskap. Bergkunsten i Sør-Norge ble skapt gjennom flere tusen år, av jeger-fisker-sankere og jordbrukere, og i ulike landskapsrom fra kyst til høyfjell.

Den digitale revolusjonen har skapt et paradigmeskifte i forskningen på bergkunst. Digitale dokumentasjonsteknikker har lagt til rette for nye tolkninger av bilder, scener og paneler, og økt vår forståelse av motivenes temporalitet og plasseringen i landskapet. Teoretiske diskusjoner har bidratt til sterkere integrasjon mellom bergkunstforskning og forhistorisk arkeologi i videre forstand. Gjennom flere delprosjekter vil forskergruppen utforske bergkunst som historisk fenomen, som uttrykk og fortellertradisjon, og som kulturarv:

 

  1. Bergkunstformer og landskapsbruk i diakront perspektiv
  2. Temporalitet og romlighet (mikro- og makrotopografier)
  3. Motivrikdom og ikonografisk analyse
  4. Krysskulturelle perspektiver og narratologi
  5. Bergkunstens betydning i gravkontekst
  6. Dokumentasjonsprotokoller for bevaring og formidling

Forskergruppen vil gjennomføre pilotstudier med regionalt eller tematisk fokus, som kan videreutvikles til små og store forskningsprosjekter. I 2024-2025 vil vi arrangere workshops, befaringer og åpne forelesninger, samt formidle resultater på faglige konferanser og i populærvitenskapelige fora. 

Kulturhistorisk museum, Riksantikvaren og åtte fylkeskommuner har komplementære roller i forvaltningen av bergkunst i museumsdistriktet, som utgjør ca. 60 % av all bergkunst i Norge. Mange nye felt har blitt oppdaget og dokumentert det siste tiåret, gjennom samarbeid mellom private aktører og kulturminnevernet. Kulturhistorisk museum har bidratt til utviklingen av digitale metoder, blant annet 3D. Museet deltar i et pågående initiativ i regi av Universitetsmuseet i Bergen for å utvikle en nasjonal, digital infrastruktur for bergkunst. 

Publisert 21. des. 2023 15:00 - Sist endra 15. mars 2024 10:35

Deltakarar

Detaljert oversikt over deltakarar