English version of this page

Forskargrupper

Internasjonal arkeologi står i dag ved et historisk veiskille dannet av dreiningen mot Åpen forskning (Open Science) og muligheten til å utvikle og utnytte aggregerte datasett (Big data) i forskningen.

Veideristninger

Bergkunst er en viktig kilde til kunnskap om hvordan ulike forhistoriske grupper forsto seg selv i forhold til omverdenen. 

Forskergruppens mål er å tilrettelegge for nyskapende forskning på bergkunst og kreativ formidling av denne spektakulære og sårbare kulturarven. Initiativet omfatter helleristninger fra steinalder, bronsealder og jernalder, men også hellemalinger.

Perlebrodert veske

Korleis får objekt, stader, og praksisar ein plass i det globale museet? Dette prosjektet tek utgangspunkt i kva vi som eit museum allereie veit og kva vi gjer. Heile den akademiske staben på KHM produserer kulturarv, som arkeologar, i kulturminneutgravingar, i si rådgjevande rolle overfor Riksantikvaren, som konservatorar, samlingsansvarlege, kuratorar, utstillingsdesignerar, magasinforvaltarar og som antropologar.

For å reflektere over kva vi faktisk gjer, og med kva konsekvensar, så innbyr Housing Heritage (HH) til ei komparativ utforsking av korleis kulturarv blir gjort, og fellestrekk i produksjonen av kulturminne, verdsarv, museumsgjenstandar, etnografiske samlingar og arkeologiske gjenstandar.

Nærbilde av en firkantet gråsvart gjenstand med markeringer.

Forskergruppen arbeider med å utforske, utprøve og vurdere nyere analyse-, dokumentasjons- og formidlingsmåter av innskrifter på ulike gjenstandstyper ut fra flerfaglige rammer. Innskrifter og skriftbærende gjenstander er betydningsfulle kulturhistoriske kilder der skrift, bilder og objekter av ulikt materiale samspiller og inviterer til varierte faglige innganger.

Nærbilde av smykke fra vikingtiden.

3D-modeller er nyskapende data som utvider vår evne til å bearbeide informasjon og til å teste nye og innovative forskningsmetoder.

Maleri av nattverden.

I over 100 år har det malte tønnehvelvet fra Ål stavkirke (revet i 1880) stått som en permanent del av utstillingene i Historisk museum. Hvelvet, som er rikt dekorert med 23 malte scener fra både nye og gamle testamente, var opprinnelig del av et heldekorert kor. Bevarte veggtiler har dommedagsmotiv og uidentifiserte helgener. Med sine godt bevarte bibelske scener og ruvende dimensjoner er det et enestående monument fra siste del av 1200-tallet i Norge.

Nærbilde av mynt og små gjenstander.

Ulovlige kulturarvsgjenstander blir i økende grad plyndret og handlet gjennom internasjonale kriminelle nettverk. I de nordiske landene ser vi en stadig alvorligere trussel mot verneverdige kulturminner. Forebygging av kulturminnekriminalitet krever samarbeid mellom forskere, museer, statlige institusjoner, statsforvaltning og internasjonale frivillige organisasjoner.

Blått mønster på svart bakgrunn, til venstre en gammel tekst skrevet med håndskrift.

Forkningsgruppen NorCol forener forskere fra mange ulike fagfelt, og har fokus på produksjon, bruk og handel med fargestoff i Norge fra jernalder til moderne tid.

stein

Hvilken rolle spiller teknologien i samfunnet ut over det rent praktiske? Hva er forholdet mellom teknologiens praktiske og sosiale betydning? Hvordan og hvorfor spres teknologi, og hvordan påvirker den samfunnsutviklingen og relasjoner mellom mennesker? Og hvordan påvirker sosiale forhold og relasjoner utviklingen av teknologien? Fungerte dette på samme måte i steinalderen som i dag?

Nærbilde av fisk

Vårt hovedmål er å utfordre den konseptuelle dikotomien mellom det "mesolittiske" og det "neolittiske" ved å sette søkelys på dyre- og planteforvaltning blant forhistoriske jeger-, fisker- og samlersamfunn.

Bildet kan inneholde: kroppssmykker, kunst, font, halskjede, smykker.

ViS arbeider med ei rekkje prosjekt innanfor vikingtid, og siktar mot å undersøkje dei gjennomgripande endringane som fann stad i dei skandinaviske samfunna i perioden 700-1100. Mobilitet, økonomi, teknologi, identitet, etnisitet, demografi og sentralisering er sentrale stikkord for vår forsking.