English version of this page

Forskingsprosjekt

Kulturhistorisk museums forskingsprosjekt utforskar tema innanfor museets satsingsområde og er gjerne knytt til ein eller fleire av Kulturhistorisk museums forskargrupper.

Utgangspunktet for Kulturhistorisk museums forskingsprosjekt er forholdet mellom forsking, forvalting og formidling, og museets unike mogelegheiter til å utføre grunnforsking på gjenstandar og samlingar som blir definert som kulturarv, og dei stadene dei kjem ifrå.

Pågåande prosjekt

  • ADED – Archaeological Digital Excavation Documentation

    ADED – Archaeological Digital Excavation Documentation – skal øke tilgjengeligheten av arkeologisk og vitenskapelig dokumentasjon gjennom en felles digital infrastruktur.

  • ArCHe – Archaeological Coastal Heritage: Past, present and future of a hidden prehistoric legacy

    ArCHe-doktorgradsnettverket skal utforske Europas kystkulturarv fra steinalderen og utvikle beste praksis for hvordan den ivaretas.

  • BItFROST

    Bridging Research Across Heritage Studies.

  • DIRE – Data Visualization Remote Access

    Formålet med DIRE er å etablere Virtual Desktop Infrastructure (VDI) for forskergrupper ved Universitetet i Oslo og implementere denne i eksisterende og nye forskningssamarbeid ved universitetet.

  • Eidsborg rock – produksjon og handel med brynestein i vikingtida

    Helvete er å skjera med ein sløv kniv – å slå gras med ein uslipa ljå eller å kjempe med eit sverd utan bit. Brynesteinen har såleis vore eit avgjerande verkty og alt frå tidleg vikingtid finst brynestein frå Eidsborg i byar og sentra over store delar av Nord-Europa. Paradoksalt nok veit ein mindre om overskotsproduksjonen av utmarksressursar, som brynestein eller jern, på regionalt nivå.

  • Human Sacrifice and Value

    Hvorfor menneskelig offer? Hovedmålet med prosjektet er å generere større kunnskap om arten av menneskelige offerritualer. Prosjektet vil skape en dypere forståelse av de sosiale mekanismene som ligger til grunn for det glatte forholdet mellom hellige ofre for ofre og vanærende former for vold.

  • HumGIS

    Formålet med prosjektet HumGIS er å etablere en e-infrastruktur og en verktøykasse som gjør det mulig for forskere innen humaniora å georeferere egne data.

  • I intelligensens tidsalder

    Forskningsprosjektet studerer den historiske utviklingen av intelligenstester, IQ-skalaer og begreper om intelligens som slike tester er basert på og har bidratt til å skape.

  • IPERION-HS

    På vei til en europeisk forskningsinfrastruktur for kulturarv.

  • Kongsgårdprosjektet Avaldsnes

    Formålet med Kongsgårdprosjektet Avaldsnes er å undersøke kongsgårdenes plass i det norske kongedømmets tidlige historie og forhistorie gjennom det første årtusen e.Kr.

  • Making a Warrior: the Social Implications of Viking Age Martial Ideologies

    Dette prosjektet skal forske på hvordan krigerideologien påvirket vikingsamfunnene ved å studere krigergrupper i en større kulturell kontekst og forstå forholdet mellom dem og samfunnene de var en del av, deres daglige liv, sosiale relasjoner og ulike typer sosiale grupper.

  • Matkultur i middelalderbyene (FOODIMPACT)

    Dette prosjektet er den første store studien av urban matkultur i middelalderens Norge. Vi stiller spørsmålet: Hvilken betydning hadde matkulturen for fremveksten av en urban identitet?

  • Prosjekt om utstillingsarkitektur

    Prosjektet undersøker hvordan en utstilling, dens gjenstander og arkitektur balanserer kunstnerisk fascinasjon, spirituelle opplevelser og dogmatisk innhold i et og samme rom.

  • TexRec – Virtuell rekonstruksjon, tolkning og bevaring av tekstiler fra Oseberg-funnet

    TexRec tar i bruk innovative billedteknikker og analysemetoder for å retolke meninger og symbolbruk i billedvevene. I tillegg skal prosjektet forske på produksjonsteknikker og innfarging samt utarbeide en konserveringsstrategi med fokus på bioinspirerte materialer for å best bevare de enestående tekstilene for fremtiden.

  • Tingstedsprosjektet Hove-Hundorp

    Hva slags sted var egentlig Hundorp i Gudbrandsdalen i førkristen tid?

  • UniMus: Kultur

    UniMus:Kultur skal sikre en felles, koordinert utvikling og bruk av IT-tekniske løsninger for samlingsforvaltningssystem for drift, vedlikehold og tilgjengeliggjøring av museenes objektsamlinger.

  • Viking Nativity: Gjellestad Across Borders

    Forskningsprosjektet Viking Nativity: Gjellestad Across Borders har som mål å sette skipsfunnet inn i en bredere kulturhistorisk ramme.